Omerbašić
Plančić

Nakon ISSF kupa održanog nedavno u Sloveniji, državna reprezentativka i članica SK Tešanj Nadina Omerbašić srušila je svoj i i sa 623,4 kruga popravila državni juniorski rekord u kategoriji vazdušna puška.
-Držim državni rekord u finalima iz 2019. godine i državni rekord koji sam postavila sad u Sloveniji, isto u juniorskoj konkurenciji, na deset metara puška, 60 dijabola-kaže Nadina.
Predanim radom, uz pomoć lokalne zajednice i sponzora u SK Tešanj su stvorili solidne uvjete za treniranje.
-Mi trenutno imamo u procesu 60 do 70 djece. Najviše ih je u kategoriji kadeta, početnoj kategoriji, ali već imamo profilisane strijelce koji su u reprezentaciji BiH i koji drže juniorske rekorde BiH-kaže trener SK Tešanj Sakib Plančić.
Pred bh strijelcima je još jedno iznimno važno međunarodno takmičenje. Nagomilane probleme u državi i Savezu, kažu, niko ne rješava.
-Nažalost, reprezentacija BiH koja treba da putuje na EP u Norvešku, vjerovatno neće imati zajedničke pripreme. Niti ima sluha, niti ima sredstava za takve stvari. Mi ćemo to morati odraditi individualno. Eventualno par zajedničkih treninga sa kolegama iz „Geofona“ Teslić koji koji također imaju dva strijelca koji idu na EP u Norvešku i to je to-kaže Plančić.
Bez podrške šire zajednice klubovi neće moći još dugo držati korak sa konkurencijom. Uz bolju organizaciju, dobro bi došla i veća materijalna potpora.
-Prema najnovijim propisima ISSF-a od deset svjetskih kupova koji se održavaju u svijetu 2022. godine, uzimaju se četiri najbolja rezultata. To se boduje. I tako će se bodovati ove i 2023. godine i prvih 50 koji budu imali broj bodova da uđu među prvih 50, 60 strijelaca ići će na Olimpijadu. Nadina Omerbašić je učestvovala samo na jednom ISSF turniru u Rušama u Sloveniji. Osvojila je 31. mjesto, srušila je svoj lični rekord, juniroski rekord BiH i Nadina je uspjela na tom takmičenju da osvoji 86 bodova. Prije sedam dana izašla je svjetska rang lista strijelaca gdje se nadina nalazi na 50 mjestu. Dakle, sa samo jednim takmičenjem. Šta je sada nama problem? Nama je problem u 2022. godini skupiti četiri ISSF kupa da bi mogli imati maksimalan broj bodova. Evo, otići ćemo, ako Bog da na Evropsko prvesntvo u Norvešku, ali nam dva jaka ISSF kupa nedostaju da bismo imali četiti da se boduju. A, možete zamisliti države koje imaju sredstave i koje prate institucije njihovih saveza i država koji će otići na svih 10 ISSF turnira, skupit će sa tih 10 ISSF turnira četiri najbolja rezultata i bodovat će se. A, mi ne možemo ni četiri da skupimo. Skupit ćemo dva-zaključuje Plančić.