Nakon Predstavničkog doma, izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH prošle sedmice usvojio je i Dom naroda FBiH, čime je ispravljena nepravda koju je stvarao dosadašnji model raspodjele favorizujući Kanton Sarajevo u odnosu na druge kantone, posebno industrijske kao što su Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton. KS sada, umjesto dosadašnjeg koeficijenta 2, ima koeficijent 1,5, s tim da će dogodine biti smanjen na 1,4, a za dvije godine na 1,3. Samo u 2022. godini Sarajevo ostaje bez 86 miliona KM koji će biti raspoređeni drugim kantonima.
Zakinuti za desetine miliona
Premijer ZDK Mirnes Bašić kaže da mu je drago da je u Federaciji BiH konačno sazrela svijest da je dosadašnji model raspodjele javnih prihoda bio nepravedan, navodeći da je ovaj kanton više od deset godina dizao glas protiv načina raspodjele prihoda, jer je ZDK bio zakinut za značajan iznos sredstva.
“Davali smo mnogo više, nego što nam se vraćalo. Studija koju su još 2017. godine uradili eksperti Ekonomskog fakulteta u Zenici potvrdila je da je naš kanton u toj raspodjeli svake godine oštećen za oko 30 miliona KM. Projekcije Vlade FBiH su nešto niže, ali se u svakom slučaju radi o desetinama miliona maraka”, kaže Bašić.
Čestitke parlamentarcima
On je čestitao i zahvalio se parlamentarcima koji su glasali za izmjene ovog zakona te pokazali da, kako je rekao, postoji političko jedinstvo da se u FBiH omogući pravednija raspodjela javnih prihoda.
“Pokazali su da pravda i pravičnost nemaju političku boju i da svaki građanin Federacije BiH treba imati ako ne jednake, onda barem približno jednake uslove za život i egzistenciju”, rekao je Bašić.
Nepravda prema industrijskim kantonima
U javnosti je stvorena percepcija da se od Kantona Sarajevo uzimaju sredstva, što, ističe, apsolutno nije tačno. Podsjeća da je Kantonu Sarajevo 2006. na štetu drugih kantona dodijeljen koeficijent 2, što znači da je KS dobijao dvostruko više prihoda posljednjih 15 godina.
“To je apsolutna nepravda prema industrijskim kantonima, posebno Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, koji se posljednjih godina smjenjuju na ljestvici top izvoznika u FBiH. Udio industrijske proizvodnje uopće nije vrijednovan u modelu raspodjele, nego se koriste demografski kriteriji kao što je broj stanovnika, površina kantona te broj učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju. KS je tako sam imao udio u raspodjeli javnih prihoda kao TK i ZDK zajedno, iako nije drastično veći ni od jednog od ova dva kantona. Zato naglašavam da je ovime ispravljena velika nepravda, a ipak je zadržan ponder uvažavajući da je Sarajevo glavni grad i da stoga treba imati bolju poziciju. I sa ovim izmjenama glavni grad će ostati privilegovan u odnosu na druge kantone, jer zadržava značajan ponder”, kaže Bašić.
Dodatnih 14 miliona KM
Navodi da će ZDK, prema prvim projekcijama, samo ove godine dobiti dodatnih 14 miliona KM prihoda, a narednih godina iznos će rasti. To su, ističe, značajna sredstva koja Vlada može usmjeriti u razvoj u svim oblastima, jačanje zdravstva, privrede, poljoprivrede, prosvjete, sporta, socijalne i boračke zaštite.