Dan nezavisnosti BiH, koju su branili i odbranili radnici realnog i metalskog sektora, mogao bi biti obilježen i na nešto drugačiji način, i to protestima ispred Vlade Federacije i Elektroprivrede BiH, jer je, prema najavama iz Elektroprivrede, za ArcelorMittal Zenica od 1. marta upitna opskrba električnom energijom.
Mehta: „Svo vrijeme smo pregovarali…“
Kako je u obraćanju novinarima u petak navečer, u Sarajevu, kazao generalni direktor ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta, uvjereni su kako će u pregovorima s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine narednih dana iznaći rješenje te da će i ove godine biti snabdjeveni dovoljnim količinama električne energije za svoje potrebe, odnosno da Vlada FBiH neće dozvoliti da ArcelorMittal ostane bez električne energije od 1. marta.
„Vjerujem da će Vlada FBiH narednih dana riješiti ovaj problem. Ozbiljno vjerujem da svi razumiju situaciju te da to i Vlada FBiH veoma dobro razumije. Tako da je samo pitanje vremena kada ćemo postići dogovor“, kazao je Mehta.
Ponudu s novim, višim cijenama, rekao je, dobili su u oktobru te su tokom novembra od JP EPBiH dobili odgovor kako im novu ponudu za ugovor ne mogu dati dok se po pitanju cijene ne izjasni Vlada FBiH. „Jasno su znali da ćemo mi biti njihov kupac. Zato sam iznenađen. Nije bilo nijedne naznake da nas oni čekaju. Mi takve informacije nismo imali. Svo vrijeme smo pregovarali. Nisu nas morali čekati. Svi smo čekali odluku Vlade FBiH o tome kakva će biti cijena. Inače, uvijek sklapamo ugovore krajem decembra”, rekao je Mehta.
JP EPBiH: „ArcelorMittal nije prihvatio nijednu ponudu“
Iz JP Elektroprivreda BiH kažu da su kupcu ArcelorMittal Zenica, na njegove zahtjeve, dostavili ponude za snabdijevanje električnom energijom za 2022. godinu u junu i oktobru 2021. godine, u skladu sa aktuelnim tržišnim uslovima.
„Kako su odredbe ugovora o snabdijevanju električnom energijom za 2021. godinu prestale da važe 31.12.2021. godine, a s obzirom na to da niti jedna od prethodno dostavljenih ponuda za snabdijevanje električnom energijom za 2022. godinu nije prihvaćena od strane kupca, a istovremeno kupac nije pronašao drugog snabdjevača električnom energijom na tržištu, kupac je obavješten da će se u skladu sa odredbama Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH te Pravilnika o snabdijevanju kvalifikovanih kupaca električnom energijom i postupku promjene snabdjevača, obračun utrošene električne energije od 01.01.2022. godine, vršiti po cijenama rezervnog snabdijevanja, ali najduže 60 dana do kada je kupac dužan sklopiti ugovor o snabdijevanju električnom energijom sa snabdjevačima koji imaju licencu II reda Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. U trenutnim okolnostima, osim u slučaju da Parlament FBiH odobri nastavak rada Bloka 4 u TE Tuzla i Bloka 5 u TE Kakanj odustajanjem od Ugovora o ograničenju emisije stakleničkih plinova, JP Elektroprivreda BiH nije u mogućnosti obezbijediti potrebne količine električne energije za snabdijevanje kupca ArcelorMittal Zenica“, saopćeno je iz JP Elektroprivreda BiH.
SSS BIH: „Gasi li Elektroprivreda BiH ArcelorMittal Zenica i 12.000 radnih mjesta“
Kako je kazao predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović, iz kojeg su i ranije upozoravali na katastrofalne posljedice koje će na poslovanje kompanija, a samim tim i radna mjesta imati ranije najavljeno poskupljenje električne energije, prekid snabdijevanjem električne energije fabrici koja godišnje troši više od pola miliona megavata struje i ima pogone poput Koksare, Visoke peći, kao i Toplane koja osigurava grijanje Zenice, znači doslovno njenu smrt. To bi bez posla ostavilo ne samo 3.200 radnika koji rade u ArcelorMittalu u Zenici, nego i 800 radnika ArcelorMittala u Prijedoru, uz nesagledive posljedice po poslovanje Željeznica Federacije FBiH i RS, kao i 600 firmi koje sarađuju direktno sa ArcelorMittalom, a što je ukupno 12.000 radnika.