Vlada Zeničko-dobojskog kantona na posljednjoj, 142. sjednici usvojila je Plan zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2022. godinu kojeg je predložio ministar Arnel Isak.
Kako je saopćila Press služba, planom je predviđeno 20,5 miliona KM za brojne projekte na cestama širom ZDK-a, kako bi se za sve građane ovog kantona osigurali najbolji mogući uslovi na putnim pravcima u nadležnosti Direkcije za ceste ZDK-a, a u okviru Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline.
Najveći utrošak novca predviđen je za projekte održavanja regionalnih cesta, u iznosu od 12 miliona KM, a također za projekte rekonstrukcije i izgradnje cesta i cestovnih objekata, te izradu projektne dokumentacije i stručno-tehnički nadzor planirano je dodatnih 8 miliona KM.
“U 2022. godini planiramo realizirati mnoge važne projekte, kako bismo dodatno unaprijedili i usavršili cestovnu infrastrukturu na području cijelog kantona. I ove godine planirana su ulaganja u svakom dijelu kantona, te mi je veliko zadovoljstvo što je Vlada ZDK-a ukazala povjerenje planu ministarstva na čijem sam ja čelu. Ipak, ono što najviše raduje jeste mogućnost da provedemo neke od kapitalnih projekata, kojima ćemo riješiti dugogodišnje probleme saobraćaja na prostoru cijelog kantona. Zadovoljstvo je i da treći put u razne projekte na cestama u svim gradovima i općinama ZDK-a ulažemo više od 20 miliona KM, što je za tri miliona više nego na početku mog mandata, a čak sedam miliona KM više od onog koliko je uloženo u posljednjoj godini mandata mog prethodnika, prema planu iz 2018. godine. Dakle, nikada više nije ulagano u projekte izgradnje, rekonkstrukcije, održavanja i zaštite regionalnih cesta u ZDK-u nego u mandatu ove vlade”, istaknuo je ministar Isak.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju