Đački dom “Nedžad Ibrišimović” u Zenici dobio je novi solarni sistem za pripremu sanitarne vode, zahvaljujući zajedničkom projektu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i “Caritasa” Švicarske.
Postavljanje solarnih kolektora i dva velika spremnika vode sa opremom koštalo je 30.000 KM, od čega je 25.000 KM putem resornog ministarstva osigurala Vlada ZDK-a.Resorni ministar Spahija Kozlić rekao je prilikom obilaska instaliranog sistema da je ovo pilot projekat te da ovo ministarstvo planira nova ulaganja u izvore energije naklonjene prijateljski prema okolišu. Zahvaljujući velikim spremnicima, djeca će imati 24 sata toplu vodu za kupanje, a na sistem je spojena i đačka kuhinja.
“Ovdje je postojao stari sistem električnih bojlera iz 1969. godine, koji smo eliminisali i sada djeca mogu koristiti toplu vodu u punom kapacitetu. Instalacijom sistema postižu se uštede električne energije od 70 posto, a investicija bi trebala da se vrati za tri godine”, rekao je ministar Kozlić, a saopćila Press služba.
Projekt menadžer “Caritasa” Švicarske Fuad Imamović rekao je da je, osim ekološkog aspekta, cilj bio postići uštede, jer se radi o velikom objektu sa oko 100 korisnika. Dodao je da je ovo dobar primjer za druge javne objekte, ali i za građane koji namjeravaju koristiti solarnu energiju.