Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić u čestitki povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, navode da ovaj datum spaja sve građanke i građane Bosne i Hercegovine koji su se 29. februara i 1. marta 1992. godine jasno opredijelili za suverenu i nezavisnu zemlju, državu ravnopravnih građana i svih naroda koji u njoj žive.
Skupo plaćena nezavisnost
“Nezavisnost naše domovine plaćena je životima i zdravljem mnogih patriota koji su ustali u odbranu od brutalne agresije. Stoga, na praznik nezavisnosti odajemo posebnu počast najvećim sinovima naše domovine, koja je opstala u inat njenim neprijateljima. Obaveza svih nas je da domovinu čuvamo i dajemo doprinos njenoj izgradnji”, navode u čestitki.
Poručuju da je budućnost Bosne i Hercegovine integracija u savremenu Evropu, a ulazak u Evropsku uniju i NATO bit će najbolja potvrda da smo u tome uspjeli. Euroatlantske integracije će, poručuju, građanima donijeti bolji život i perspektivu, a našoj domovini veću bezbjednost i stabilniju budućnost.
Sačuvati mir i stabilnost
Bašić i Huskić naglašavaju da je Bosna i Hercegovina kontinuirano na udaru destruktivnih snaga koje teže novim podjelama i njenoj razgradnji, ali da moramo sačuvati mir i stabilnost, koristeći sva pravna i diplomatska sredstva.
„Moramo nastaviti raditi na jačanju države i njenih institucija, jačati ekonomiju, otvarati nova radna mjesta i osvajati nova tržišta, a prije tri decenije smo pokazali da su patriote Bosne i Hercegovine spremne stati u odbranu domovine i civilizacijskih vrijednosti. Zato, podignimo visoko zastave i budimo ponosni što imamo domovinu Bosnu i Hercegovinu. Sretan Dan nezavisnosti”, kaže se u čestitki.