Tešanj

Brojnim aktivnostima, širom Zeničko-dobojskog kantona obilježen je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U Kaknju su održane on-line priredbe u većini kakanjskih osnovnih škola, održan je Memorijalni košarkaški turnir “Anes Begić”, upriličen je defile zastava kakanjskih ratnih jedinica, položeno je cvijeće u Gradskom spomen-parku, a upriličena je i Svečana akademija. I osnovne i srednje škole sa područja općine Tešanj su, prigodnim programom, obilježile Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a u Općini Tešanj upriličen je svečani prijem za predstavnike javnog i kulturnog života općine Tešanj. Nakon prijema, položeno je cvijeće na Centralno spomen-obilježje u Tešnju, a u Centru za kulturu i obrazovanje održana je tribina Principi izmjene Ustava BiH.

Breza

Dan nezavisnosti obilježen je i u Visokom. Uz prisustvo velikog broja gostiju, odata je počast na spomen-kosturnici borcima NOB-a, šehidskom spomen-obilježju, kao i Trgu žrtava genocida u Srebrenici. U Kulturnom centru Altindag je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Visoko.
Polaganjem cvijeća na sva tri spomen-obilježja, i u Žepču je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a svečano obilježavanje upriličeno je i u Zavidovićima, gdje je položeno cvijeće na Spomen-obilježje poginulim borcima i civilnim žrtvama OOR-a 1992-1995, nakon čega je uslijedio program Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Zavidovići, koji su, u saradnji sa osobljem i učenicima osnovnih i srednjih škola te vrtićima priredili dostojanstveno polaganje cvijeća pod simboličnim nazivom „1.115 cvjetova za 1.115 urezanih imena“. Potom su se brojni građani, delegacije i svečani defile djece i učenika uputili prema Spomeniku žrtvama nacizma i fašizma 1941-1945. godine gdje je, također, položeno cvijeće i odata počast stradalim.

Maglaj

I u Brezi je obilježeno 30 godina nezavisnosti u Bosni i Hercegovini. Predstavnici lokalne vlasti, boračkih organizacija i udruženja građana položili su cvijeće na rimokatoličko groblje, spomen-kosturnicu palim borcima Narodnooslobodilačkog rata i spomen-obilježja šehidskih mezarja, čime su odali počast svim šehidima i poginulim borcima. U okviru različitih aktivnosti kojima je obilježen 1. mart, Općina Breza je, u saradnji s osnovnim školama „Safvet-beg Bašagić“ i „Enver Čolaković“, u prostorijama Opće biblioteke „Muhamed Kantardžić“, priredila sadržajan kulturno-zabavni program. Nagrade za najbolje literarne radove na temu „Bosna i Hercegovina – naša jedina domovina“ autorima i autoricama uručio je načelnik Općine Breza Vedad Jusić.
U sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, delegacija predvođena načelnikom Općine Maglaj Mirsadom Mahmutagićem odala je počast i položila cvijeće na Trg Alije Izetbegovića, spomen-ploču prvom šehidu općine Maglaj Rifatu Abidoviću, partizansko groblje Čakalovac, šehidsko mezarje Podborik, spomen-obilježje civilnim žrtvama rata i spomen-obilježje u Novom Šeheru, a Medžlis Islamske zajednice Maglaj organizovao je svečano prvo dizanje zastave Bosne i Hercegovine na 42 metra visokom jarbolu u „Parku domovini“ u Maglaju.