Izvršni odbor Stranke demokratske akcije Zenica donio je odluku da kandidat za gradonačelnika Zenice bude Nezir Pivić, univerzitetski profesor, aktuelni zamjenik ministra pravde BiH i predsjednik SDA Zenica. Odrastao je u radničkoj porodici. Fakultet je završio prije roka, magistrirao sa 26, a doktorirao sa 29 godina, čime je postao jedan od najmlađih doktora nauka u BiH. Na čelo zeničke SDA došao je nakon izbora 2016. godine, prvo kao povjerenik, da bi u novembru prošle godine bio izabran za predsjednika SDA Zenica. U intervjuu za Našu riječ otkriva zbog čega je odlučio da se kandidira za gradonačelnika i kakva su očekivanja od lokalnih izbora koji će se održati 15. novembra.
NR: Dugo se spekuliralo o tome ko će biti kandidat SDA za gradonačelnika Zenice. Zbog čega ste prihvatili kandidaturu?
PIVIĆ:Javnost u Zenici s pravom je zabrinuta za stanje u našem gradu u koje nas je dovela aktuelna vlast na čelu sa gradonačelnikom. Također, sudeći po medijskim izvještajima, pitanje SDA kandidata je postalo najvažnije u Zenici. I ja se slažem da je upravo pitanje kandidata SDA za gradonačelnika Grada Zenica u ovom trenutku od prvorazrednog značaja. Jer, nije više u pitanju odlazak aktuelne vlasti, on je ako Bog da izvjestan, već dolaska nove, koja će Zenicu ponovno učiniti jakom. Ova znatiželja dokaz je da građani i javnost očekuju upravo od SDA Zenice da Zenicu vrati na put uspjeha i razvoja.
Povjerenje članstva
Moja kandidatura je odgovor na povjerenje članstva i rukovodstva SDA koji su prepoznali moje kvalitete i uspjehe u akademskoj i političkoj karijeri. SDA se očistila od kadrova koji su prije četiri godine stvorili razdor u stranci, a posljedica je bilo gubljenje pozicije gradonačelnika. Konsolidovali smo se i vratili jedinstvo, a slika naše snage je moja kandidatura za gradonačelnika i lista za Gradsko vijeće na čelu s privrednikom i federalnim zastupnikom Suadom Kaknjom, za koju mnogi kažu da je najbolja od uspostave nezavisnosti. To je naš odgovor na iživljavanje šačice primitivaca nad Zenicom, okupljenih oko aktuelnog gradonačelnika Kasumovića, neznanje, bahati primitivizam, kriminal i nemoral koji četiri godine vladaju našim gradom. Ponudili smo stručne, poštene i odgovorne ljude koji će znati vratiti Zenicu na put razvoja i prosperiteta.

Ostatak teksta pročitajte i printanom izdanju Naše riječi