Dobitnici javnih priznanja Grada Zenica

Povodom obilježavanja 586. rođendana Grada Zenica, protekle subote, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Zenica. Svečanosti je prisustvovalo više stotina zvanica iz javnog, političkog, privrednog, kulturnog, vjerskog i drugih oblasti života u Zenici. Uz gradske vijećnike, svečanoj sjednici prisustvovao je gradonačelnik Fuad Kasumović, njegovi pomoćnici, dobitnici javnih priznanja Grada Zenica te brojne zvanice.

Dolazak gostiju

Stabilnost, napredak i prosperitet Zenice
Na samom početku svečanosti, prisutnima se obratio predsjedavajući Gradskog vijeća, Mirza Husetić, koji je svim Zeničankama i Zeničanima čestitao Dan Grada, te ukazao na značaj obilježavanja ovog važnog historijskog datuma.
„Više od 800 godina bosanske državnosti i 586 godina naše Zenice dovoljno govori o našoj povezanosti sa domovinom Bosnom i Hercegovinom. Naša bosanska kraljica Katarina je naš voljeni grad zvala “Zjenica oka”, a mi smo dužni ljubav i brigu naših predaka nositi i prenositi. Naša Zenica od prvog spominjanja do danas prošla je kroz šest historijskih, vrlo važnih perioda. U nekim periodima se razvijala, dok je u nekim periodima bila porušena i zapaljena do temelja. Tada, ali i u postratnom periodu, ona se izdigla i krenula putem prosperiteta i napretka. Kao i svaki evropski grad vrijedan pomena, i naša Zenica ima bisere s kojima se ponosno okitila: ima preko pedeset svjetski poznatih ličnosti, tri sultanske džamije, sinagogu, katoličke crkve i pravoslavnu crkvu koje su pod zaštitom države što svjedoči našoj vjekovnoj multietičnosti, staru tvrđavu Vranduk, Kulina bana i Bilinopoljsku povelju te mnoge druge znamenitosti koje su dokaz našeg postojanja. Svima nama je u cilju stabilnost, napredak i prosperitet našeg grada. Ljubav koju imamo prema našoj rodnoj grudi, našoj Zenici trebamo pretočiti u razgovore i dogovore, izbaciti mržnju i netrpeljivost te stvarati nove ideje trezvene glave sa realnim mogućnostima. Naša historija Zenice uči nas zajedništvu, slozi, dobrom i bratskom odnosu prema komšijama s kojima smo i tada, a možemo i budućnosi nastaviti graditi bolju i uspješniju Zenicu. Samo takvim načinom nastavit ćemo putem preporoda, napretka i prosvjete našeg grada za bolje sutra i generacijama koje dolaze“, kazao je Husetić.

Svečanoj sjednici prisustvovao veliki broj zvanica

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Kasumović, čestitavši svima Dan Grada, istakavši da se, od posljednje zajedničke proslave rođendana Zenice, desilo mnogo toga, a kao najvažniji projekat izdvojena je izgradnja Toplane čime je riješen višedecenijski problem grijanja. „Uz iznalaženje vlastitih sredstava, partnerstvo i ogromnu podršku kompanije ArcelorMittal Zenica riješili smo decenijski problem i na duži vremenski period obezbijedili kvalitetan izvor toplote i, što je još važnije, značajno smo smanjili emisije štetnih čestica u zeničkom vazduhu. Investicija je ovo vrijedna preko stotinu miliona KM koja će za Zenicu imati višestruke efekte, a posebno one ekonomske i ekološke“, kazao je Kasumović.
Sumirajući realizovane aktivnosti od posljednjeg rođendana Grada, istakao je činjenicu da su sva javna preduzeća i ustanove stabilna, da obavljaju svoje javne zadatke u interesu svih građana, te da je održana stabilnost javnih finansija. „Da smo na pravom putu kazuje i podatak da je danas u Poslovnoj zoni „Zenica 1“ u blizu 50 kompanija uposleno oko 1.600 Zeničana. Zenica je pretekla Tešanj u privrednom razvoju, a među 50 brzorastućih kompanija u BiH najviše ih je, čak 15, iz našeg grada. Nastavili smo praksu nabavke knjiga i ruksaka za sve prvačiće, podržavali smo sva udruženja, te je nastavljena kontinuirana podrška zeničkim penzionerima. Pored toga, asfaltiranjem puteva, centru grada smo približili mnoga naselja, izgradili smo kilometre vodovodne i kanalizacione mreže. U skladu s tim, na kraju, ljepša i naprednija Zenica, i bosanska i evropska, treba biti naš zajednički cilj“, istakao je, između ostalog, gradonačelnik Kasumović.
Dodijeljena javna priznanja
Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljena su javna priznanja Grada Zenica i to: „Nagrada Zenice“ i „Plaketa Zenice“, a gradonačelnik Kasumović i predsjedavajući Gradskog vijeća Husetić uručili su javna priznanja laureatima. „Nagrada Zenice“ dodijeljena je Forumu građana Zenice, za 30 godina građanskog aktivizma na razvoju grada i promociji Zenice u zemlji i svijetu, Adnadinu Jašareviću, za umjetničko stvaralaštvo i promociju umjetnosti i baštine i Fahrudinu Čančaru, za doprinos u odbrani BiH od agresije kao komandant Odreda policije Manevar – SJB Zenica, za poslovne rezultate firme Zenko i ukupan društveni angažman. Javno priznanje „Plaketa Zenice“ dodijeljeno je Nerminu Šehoviću, za doprinos u oblasti zaštite ljudskih prava i sigurnosti, te Semiru Šeriću, za predan stvaralački rad s mladima, za osnivanje i 30 godina rada Plesnog kluba Shadows i afirmaciju Zenice na takmičenjima širom BiH i u inostranstvu.
„Svi laureati su kroz svoj angažman dobili mnogo nagrada, ali kada dobijete priznanje svog grada, onda je to potvrda za ostvarene rezultate i doprinos zajednici. Osvojio sam brojne nagrade, i lično i sa Klubom. Osvojili smo 600 medalja na državnim prvenstvima, tri puta smo bili na svjetskom prvenstvu, imamo 60 prvaka države, ali ovo je najveća nagrada koju možemo da dobijemo. Ujedno je i obavezujuća ali i podstrek za dalji rad. Zaista sam presretan. Zenica je u mom srcu i u mojoj krv, a kroz svoj rad nastavit ću raditi na njenoj promociji“, kazao je, između ostalog, Šerić, koji se ovom prilikom zahvalio Ocjenjivačkom sudu i svima koji su doprinijeli da dobije ovo priznanje. Zahvalivši se na dobijenom priznanju „Nagrada Zenice“ Adnadin Jašarević je kratko poručio: „Priznanje „Nagrada Zenice“ je posebno zbog jednostavne činjenice, a to je da nema nikakvog smisla dobiti bilo kakvu nagradu na svijetu ukoliko te nije nagradio tvoj grad za tvoj rad. Izuzetno sam počastvovan dobijenim priznanjem i radit ću za svoj grad.“
Svečanost obilježavanja Dana grada Zenice uveličana je nastupom istaknutog bosanskohercegovačkog kantautora i pjevača Harija Varešanovića te violinistkinje Lejle Piljević Kezautor. Nakon završetka svečane sjednice obilježavanje Grada Zenice nastavljeno je svečanim defileom do Trga Alije Izetbegovića, a potom spektakularnim vatrometom i koncertom „Zeničani svome gradu“ u izvedbi Ansambla “Bosniafolk” i orkestra “Zeničke meraklije”.