Svečanost u Karušama

Posjetom Vlade Zeničko-dobojskog kantona, na čelu sa premijerom Mirnesom Bašićem, ministrima Spahijom Kozlićem, Fahrudinom Čolakovićem, Zlatkom Jelićem, Mirsadom Hadžićem i direktorom Kantonalne uprave CZ Džavidom Aličićem, jučer (ponedjeljak, op.a.) je obilježen Dan Općine Doboj Jug, 21. mart.

Zahvalnica Vladi Kantona
Pušten u rad prošireni sistem videonadzora

Tom prilikom, položeno je cvijeće na Centralno spomen-obilježje i obilježje civilnim žrtvama rata nakon čega su delegacije Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Općine Doboj Jug svečano otvorile novoizgrađeni objekat Opće biblioteke Doboj Jug i skladišta Civilne zaštite Doboj Jug. Objekat je to višestruke namjene u kojem su, pored navedenih, smještene kantonalne i federalne institucije kao i multifunkcionalna sala Općinskog vijeća Doboj Jug. Izgradnju otvorenog objekta podržala je Vlada Federacije BiH, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalna uprava CZ ZDK-a kao i Općina Doboj Jug iz vlastitog Budžeta.
Uslijedila je zatim i Svečana sjednica Općinskog vijeća Doboj Jug na kojoj su se obratili načelnik Općine Doboj Jug Mirnes Tukić, premijer Vlade ZDK Mirnes Bašić, predsjedavajući OV-a Tešanj Amir Kurtić i načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić.
Kako je općina Doboj Jug dinamična i privredno orijentisana sredina, pored svečanog dijela ovo je bila prilika i za razgovor o projektima koji očekuju općinu Doboj Jug, a kojima je Vlada ZDK-a uvijek bila partner koji se rado odazivao i podržavao sve što je u interesu boljeg standarda građana Doboj Juga. Vlada Zeničko-dobojskog kantona će, kako je rekao premijer Bašić, i dalje biti siguran partner Općini Doboj Jug i podržavati će sve što je korisno za njegove građane. Za nesebičnu podršku i doprinos razvoju Općine Doboj Jug, načelnik Tukić je uručio zahvalnicu Vladi Zeničko-dobojskog kantona.
Pušten u rad prošireni sistem videonadzora
Policijsku stanicu Doboj Jug posjetio je komesar Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK Rusmir Šišić i tom prilikom zajedno sa komandirom PS Doboj Jug Seadom Kadribašićem i načelnikom PU Tešanj Nijazom Klinčevićem pustio u funkciju prošireni i obnovljeni sistem videonadzora na području općine Doboj Jug. Postojeći videonadzor proširen je i obnovljen te je sa ovim činom pokrivenost općine Doboj Jug videonadzorom na zadovoljavajućem nivou.
PS Doboj Jug jedna je od najboljih stanica u ZDK pa i šire i svojim radom i profesionalnim odnosom spuštaju stopu kriminaliteta na najmanju moguću mjeru uvažavajući položaj i poziciju same općine, blizina entitetske linije, raskrsnica velikih magistralnih puteva. Projekat podržan od strane privrednika i lokalne vlasti svakako će doprinijeti daljem poboljšanju nivoa sigurnosti u Doboj Jugu i šire.
U Doboj Jugu žive pošteni i radišni ljudi…
Dan ranije, u nedjelju, je u Karušama, u organizaciji Općine Doboj Jug i Koordinacije boračkih organizacija Općine Doboj Jug, u prisustvu više stotina građana, bivših boraca i pripadnika Drugog rendžerskog pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, polaganjem cvijeća i historijskim časom obilježena 29. godišnjica Bitke na Karušama, jedne od najvećih pobjeda Armije RBiH u proteklom ratu. Za starije je ovo bila prilika da se prisjete, a mladi da čuju, kako bi poštovali i čuvali tekovine velike bitke, na kojima počiva njihova općina, njihova škola, miran san i njihovi planovi za budućnosti.
„Izuzetno sam počastvovan što sam danas ovdje. Želim se svima zahvaliti što ste odvojili svoje vrijeme da dođete i da zajedno obilježimo 29 godina ove slavne bitke i pobjede naše Armije RBiH, kao i 24 godine od formiranja naše Općine Doboj Jug. Svim sugrađanima čestitam Dan Općine, koje ne bi ni bilo da nije bilo boraca i sigurno bi historija bila drugačija. Sa ovog mjesta, želim da pošaljemo poruku mira. Ovdje smo se okupili da evociramo uspomene, ali i da kažemo da smo za mir u Bosni i Hercegovini i mir u svijetu“, kazao je, u svom obraćanju, između ostalog, načelnik Tukić.
Povodom obilježavanja Dana Općine Doboj Jug i 29. godišnjice Bitke na Karušama, pojedinci, organizacije, načelnici općina i predstavnici Zeničko-dobojskog kantona, uputili su iskrene čestitke.
U ime Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, čestitku su uputili premijer Bašić i predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić, u kojoj se, između ostalog, kaže: „U Doboj Jugu žive čestiti, pošteni i radišni ljudi svjesni da se do uspjeha može doći samo teškim i napornim radom, a u tome imaju snažnu podršku općinske vlasti koja kontinuirano radi na unapređenju ukupnog ambijenta za život i rad. Općina Doboj Jug ima punu podršku institucija Zeničko-dobojskog kantona, što smo pokazali u prethodnim godinama, kada smo u vašoj općini realizirali brojne razvojne projekte. Pokazali ste istinski patriotizam tokom agresije na BiH, tako da na ovaj dan odajemo posebnu počast braniteljima, a posebno šehidima i poginulim borcima koji su dali živote za dobrobit vaše općine, ali i cijele BiH“.
Čestitku načelniku Tukiću i građanima općine Doboj Jug je uputio i načelnik Općine Kakanj, Mirnes Bajtarević. „Doboj Jug je simbol otpora povampirenim politikama koje su željele nestanak Bosne i Hercegovine. Doboj Jug je nadahnuće za sve patriote i primjer kako se srcem i čvrstom voljom brane svetinje: država, sloboda, narod… Kada ima srca kakvo su imali heroji Karuša, onda snaga silnog oklopa koji napada bude zaustavljena i pobijeđena. Neka heroji Karuša svima nama budu motivacija i inspiracija za još snažnije zalaganje i borbu za prosperitet naših lokalnih zajednica i naše države“, rekao je načelnik Bajtarević.
Građanke i građani općine Doboj Jug su mnogo puta dokazali da su svijetla tačka bh. budućnosti, baš kao i učesnici odbrambeno-oslobodilačkog rata i oni koji su svoje živote i dijelove tijela dali za ovu zemlju, zbog čega im svi dugujemo veliku zahvalnost.