Nakon dvije godine pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa Zeničani su, okupljajući se na tradicionalnoj Čimburijadi, na specifičan način proslavili prvi dan proljeća. Boraveći na Kamberovića polju, uz obalu rijeke Bosne, i praveći tradicionalni čimbur oživjeli su duh tradicije.
Čimbur od 1.500 jaja
Cjelodnevni program zeničke Čimburijade počeo je proljetnim urankom, a ceremoniji otvaranja manifestacije i izložbe fotografija „Zenica kakvu volim“, uz brojne posjetitelje, prisustvovao je i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. „Želim da svi građani uživaju u ovom danu i da probaju zenički čimbur“, kazao je Kasumović.
Svoje zadovoljstvo zbog ovogodišnjeg organizovanja Čimburijade nije krio Vladimir Franjić, predsjednik Skupštine Foruma građana Zenice. „Prikupili smo određeni broj fotografija naših sugrađana na kojima se vidi kako su u svom privatnom aranžmanu, ipak, nastavili ovu tradiciju“, rekao je Franjić.


U 9 sati ujutro počelo je pravljenje čimbura od 1.500 jaja u organizaciji Restorana Salčinović. „Iako ove godine nismo planirali da budemo dio zeničke Čimburijade, na molbu naših sugrađana, ipak, smo došli uveličati ovaj dan. Ovaj čimbur nije isti kao što ga je pravio moj otac Rasim i osjeti se da on nije tu“, istakao je Nasir Salčinović, direktor Restorana „Salčinović“.
Željno očekivano druženje uz čimbur
Među brojnim posjetiteljima nalaze se i članovi Planinarskog društve „Željezara“ Zenica koji su nam kazali da već duži niz godina obilježavaju prvi dan proljeća, te su dio zeničke Čimburijade. „Dvije godine se nismo okupljali na Kamberovića polju, ali smo nastojali obilježiti ovaj dan. Prošle godine smo bili na Kraljevinama gdje smo pravili čimbur sa srijemošem.Nadam se da ćemo se okupiti u velikom broju i da ćemo napraviti poznati zenički čimbur jer smo željno iščekivali ovaj dan“, kazao je Islam Imamović, član PD „Željezara“ Zenica.
Duvački orkestar Zenica je svojom muzikom pozdravio okupljene, a članovi SRK „Bosna“ upriličili su tradicionalnu regatu na rijeci Bosni. Prvo proljetno kupanje predstavlja posebnu simboliku kod Zeničana, a prvo ovogodišnje kupanje u rijeci Bosni obavio je Zijad Zahirović.