U srijedu, 23. marta, biće upriličena Ceremonija otvorenja Toplane Zenica. Osim oko stotinu zvanica, skupu će prisutvovati i: premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, predstavnici resornih ministarstava, Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine, predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona, gradonačelnik Grada Zenica Fuad Kasumović, predstavnici partnerskih kompanija u Toplana Zenica d.o.o., predstavnici ArcelorMittal Grupe iz Luksemburga, kao i predstavnici različitih institucija, sindikata, mjesnih zajednica, udruženja građana.
Zajedničku kompaniju Toplana Zenica osnovali su ArcelorMittal Zenica sa omjerom vlasničkog udjela od 50%, dok 20% udjela ima Grad Zenica i po 15% finski partneri KPA Unicon i FinnFund. Ukupna vrijednost nove Toplane je oko 53 miliona eura. Finansiranje EBRD-a iznosilo je 41 milion eura, uz punu garanciju ArcelorMittal Grupe, a preostalih 12 miliona eura je obezbijeđeno direktnim ulaganjem partnera u zajedničkoj kompaniji.
U prosjeku, više od 150.000 tona uglja godišnje je bilo potrebno za rad starih kotlova, što je potpuno eliminisano ugradnjom novih plinskih kotlova. Danas Toplana Zenica radi sa tri nova kotla, na koksni i visokopećni plin iz ArcelorMittala Zenica. Emisije u životnu sredinu će biti smanjene, te će tako SOX biti smanjen sa oko 2000 mg/Nm3 do ispod 200 mg/Nm3, prašina sa oko 100 mg/Nm3 na ispod 10 mg/Nm3 i NOX će biti smanjen sa oko 300 mg/Nm3 do ispod 100 mg/Nm3.