Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH je proteklog četvrtka, u sjedištu Zerničko-dobojskog kantona, održao prezentaciju Programa zapošljavanja i samozapošljavanja osoba sa invaliditetom putem Javnog poziva koji je raspisan 16. marta.
Nedovoljna zainteresovanost u ZDK
Fond je za ovu namjenu izdvojio sredstva u iznosu od 6.000.000 KM, te dodatnih 3.250.000 KM za programe održivosti zaposlenosti osoba sa invaliditetom.
„U saradnji sa Vladom ZDK, uspjeli smo održati ovu javnu prezentaciju, na koju su došli svi zainteresovani, kako poslodavci, tako i predstavnici vlasti, ministarstava i udruženja, kao i osobe sa invaliditetom. Cilj nam je afirmirati što više poslodavaca sa područja Zeničko-dobojskog kantona, kao i same osobe sa invaliditetom da apliciraju na naše programe. Svaki poslodavac sa područja FBiH može aplicirati na naše programe ukoliko želi zaposliti osobu sa najmanjim procentom invaliditeta 60%, dok osobe sa invaliditetom, ukoliko su nezaposlene i imaju dobru poslovnu ideju, mogu da se samozaposle kroz pokretanje obrtničke djelatnosti kao jedinog idealnog zanimanja. Javni poziv je otvoren do 6. aprila“, objasnila je Nejra Šabić, rukovoditeljica Odjeljenja za podršku i koordinaciju sa pravnim subjektima u Fondu. Dodala je da se očekuje oko 450 novih radnih mjesta, da su zadovoljni zainteresovanošću, ali da problem predstavlja raspoređenost po kantonima. Prema dosadašnjoj praksi, iz Zeničko-dobojskog kantona je bilo malo aplikacija.
Materijalna i psihološka pomoć
Prezentaciji su prisustvovali predstavnici relevantnih institucija, udruženja, poslodavaca, te kompanija koje su zainteresirane za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.
„Ovo nam je značajan stimulans, iz razloga što smo, po zakonu, dužni na svakih 16 zaposlenih osoba imati i jednu zaposlenu osobu sa invaliditetom. Smatram da svako društvo može zaposliti bar jednu osobu sa invaliditetom“, kaže Azra Ahmić iz Privrednog društa „Glovis“ d.o.o. Zenica.
Direktor Udruženja „Dlan“ Zenica i predsjednik Upravnog odbora Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom ZDK Selvedin Dedić je istakao da su već duži niz godina korisnici usluga Fonda, te da su zadavoljni dosadašnjom saradnjom. „Veoma nam je bitna podrška Fonda, posebno za nevladin sektor, poznavajući naše finansijsko stanje. Ovo je i materijalna, ali i psihološka pomoć, jer se osobe sa invaliditetom osjećaju bitnije i značajnije, da su dio društva“, rekao je Dedić.
Kako je kazala Mevlida Bečić, predstavnica Udruženja oboljelih od multiple skleroze ZDK, od preko 140 članova Udruženja, od 70 do 100% invalidnosti, samo je njih sedmoro zaposleno, po bilo kojoj osnovi. „Naše udruženje je bilo korisnik Programa zapošljavanja preko Fonda, a saradnja je prekinuta zbog prijašnjeg saziva koje je predstavljalo Udruženje. Sredstva nisu korištena prema namjeni, te smo obaviješteni da naredne dvije godine ne možemo aplicirati. U našem udruženju ima dosta oboljelih koji žele da se zaposle, ali ni ovu godinu nemamo prava apliciranja“, kazala je Bečić.