Nažalost, svake godine druga polovina marta mjeseca po nepisanom pravilu u Visokom bude obilježena požarima na širem gradskom području. To nije izuzetak ni ove godine, pa su tako pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Visoko danonoćno na terenu i gase brojne požare na podučju Visokog. Samo tokom proteklog vikenda zabilježeni su požari na 15-ak lokacija i to u naseljima Dobrinje, Liješeva, Ravne, Dahirovac, Prhinje, Paljike, Pertac, Čekrekčije, Veruša, Grajani, Halići, Srhinje, Taukčići, Podvinci i Željeznička stanica, koji su na svu sreću lokalizovani. Kako su istakli iz PVJ Visoko, ljudskom nepažnjom, prilikom paljenja niskog rastinja i priprema za proljetnu sjetvu, nerijetko se dešava da vatra bude van kontrole, što u konačnici dovede do širenja požara te opasnosti po stanovništvo i objekte.


“Naša jedinica je u drugoj polovini mjeseca marta, a posebno posljednjih sedam dana, imala znatno povećan broj intervencija na području Visokog. Sve intervencije su se odnosile na gašenje šumskih požara i niskog rastinja, sve zbog nepažnje ljudi koji lože vatru ili čak i zbog namjernih paljenja sa ciljem nanošenja štete. Tokom prošle sedmice imali smo na desetine intervencija, a najteže je bilo na lokalitetima Vratnica, Krstac i Podvinci, gdje je vatra prijetila i stambenim objektima. U Vratnici nam je intervenciju otežavalo i potencijalno minirano područje, a vatra se velikom brzinom spuštala prema kućama i regionalnom putu. Na svu sreću uspjeli smo je obuzdati i spasiti okolinu. Zaista još jednom apelujemo na naše sugrađane da ne pale vatru na otvorenom, posebno ne tokom vjetrovitog vremena i da vode računa prilikom paljenja korova. Ukoliko žele paliti, potrebno je da obavijeste PVJ Visoko i da tu vatru imamo i držimo pod kontrolom”, rekao je Amir Karavdić, starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Visoko i dodao da su proteklih dana više vremena provodili u kamionima i na terenu nego u svojoj stanici.


Karavdić je objasnio da visočki vatrogasci imaju dovoljno vozila i ljudstva da odgovore na sve pozive, no još jednom apelovalo na stanovništvo da obrati pažnju i spriječi eventualne požare, jer tako na direktan način pomažu i sebi i vatrogascima. Pored vatrogasaca, i visočka Civilna zaštita je aktivno uključena u ovu problematiku te je uputila svojevrsno upozorenje stanovnicima Visokog s ciljem sprečavanja nastanka i širenja požara na području ovog grada.
Građani Visokog izražavaju svoje nezadovoljstvo sve češćim, ali i obimom većim, požarima na gradskom i vangradskom području. Njihova opravdana ljutnja se najviše može primijetiti u komentarima na društvenim mrežama, gdje traže da policija sprovede temeljite istrage te privrede i adekvatno kazni sve one koji namjerno pale vatru i izazivaju požare. Iz Policijske uprave još uvijek nema zvaničnih informacija o tome da li je neko priveden, kao i tome šta je konkretno urađeno po pitanju eventualnih istraga požara, mada smo svjedoci da u najvećem broju slučajeva krivci nikada ne bude pronađeni.