U nedjelju, oko 16 sati, Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Zenica je dojavljen požar na lokalitetu Zmajevca. Nedugo potom, pripadnici PVJ-a su se uputili na mjesto događaja, s uposlenicima Šumarije i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Iz Vatrogasne jedinice Zenica su nam rekli da su ekipe na terenu pokušavale napraviti pojas, a u gašenje su bili uključeni i mještani čije se kuće nalaze u blizini požara. Mještani su potvrdili da je sve počelo s niskim rastinjem s druge strane brda i da se vatra veoma brzo proširila na borovu šumu zbog čega je bilo veoma teško staviti je pod kontrolu.
Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, oglasio se putem svog Facebook profila i napisao: Uvaženi građani, molim vas da ne vršite paljenje vatre koja u velikom broju slučajeva prelazi u požar. Molim sve građane, nemojte sebi činiti zlo, nemojte mrziti svoju okolinu. Budimo savjesni i odgovorni, čuvajmo šume od požara! -kazao je Kasumović.
Dežurni operativni iz Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica nam je jučer prijepodne izjavio da su pripadnici PVJ-a i dalje bili na terenu te gasili požar na dijelu Zmajevca iznad naselja Brist.
– Sinoć je ugašen požar koji je prijetio kućama ali jutros (ponedjeljak, 28. mart, op.a.) se aktivirao novi dio iznad Brista gdje su bile ugrožene dvije vikendice. Taj dio će uskoro biti riješen ali s druge strane brda, kod naselja Vardište smo ponovno imali pozive -rekao nam je dežurni operativni te dodao da su kod gašenja imali pomoć i mještana, te da su se odazvali i pripadnici Gorske službe spašavanja Zenica i Sportsko-rekreativnog kluba Tvrđava, njih oko 25 koji su u vatrogasnoj stanici zadužili opremu a potom se uputili prema lokalitetima.
– Dio nas je bio raspoređen na Zmajevac a dio prema Gradišću. Teren je izuzetno težak, vozila nisu mogla doći do krajnjih lokacija, pa smo s naprtnjačama napunjenim vodom i špricaljkama gasili vatru nekoliko sati. Bilo je situacija na Zmajevcu da i tri puta gasimo vatru na jednom mjestu, žar u drvetu ostane i nakon nekog vremena ponovo se aktivira. Imali smo ljude koje smo ostavljali da dežuraju na tim lokacijama. Ipak nekoliko sati poslije je ugašena vatra koja je krenula ka gradu. Na terenu smo bili skoro do 2:30 a potom smo se vratili i razdužili opremu -rekao je predsjednik SRK Tvrđava Dženis Imširović i napomenuo na kraju da je koordinacija između pripadnika PVJ, GSS i Tvrđave bila sjajna.
Starješina PVJ Zenica Nermin Mujkanović je u izjavi za naš list rekao da su u toku nedjelje dnevna i noćna smjena imali 11 intervencija na lokalitetima: Vražale, Lađice (Lokvine), Banlozi, Tišina, Velika Broda, Zmajevac, Šerići, Gorica, Gradišće…
– Na terenu je bilo 17 pripadnika PVJ-a, a moram naglasiti da je dobrovoljno iz GSS-a došlo 20 njihovih članova koji su bili od stručne pomoći da se sanira ovaj požar na Zmajevcu. Na ovih 11 intervencija smo imali i slučajeva da nakon što odemo, ponovno zapale požar i moram reći da su građani neodgovorni. Stoga im još jednom šaljemo apel da ne pale vatre na otvorenom. Također, apelujemo na MUP i ŠPD-u da više rade na terenu na sankcionisanju neodgovornih pojedinaca. Previše je suha vegetacija, veliko je požarno opterećenje, sušno je proljeće i malo nedostaje da se stvori veliki požar. Moramo da pazimo da se ne događaju ovakve stvari -kazao je Mujkanović.