Preduzeće DUBROVNIK d.o.o. Zenica organizuje međunarodni salon vina „VINOZEUS“, koji se održava u hotelu Dubrovnik u Zenici tradicionalno od 2014. godine. Kako ističu organizatori, cilj je unapređenje i podizanje „vinske kulture“ u našem okruženju tačnije na prostoru centralne Bosne. Uz vinarije, svoje delicije predstavljaju i izlagači u segmentu gastronomije, prije svih proizvođači domaćih sireva, suhomesnatih proizvoda kao i hercegovačkog pršuta.
– Ovo je 7. po redu salon vina i gastronomije koji organizujemo, pauza je bila dvije godine zbog pandemije koronavirusa. Do sad su prijavljene 23 vinarije i osam izlagača iz gastro ponude. Izlagači su iz zemalja okruženja: Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Slovenija i naravno, domaće vinarije iz Hercegovine, a očekujemo još neke prijave. Zadovoljni smo jer smo sačuvali tradiciju -kazao je Ejub Dervišević te dodao da će ove godine prije početka samog sajma biti održana promocija knjige mr. Naide Kovačević „Vinogradi i vinogradarstvo u srednjovjekovnoj Bosni“.
Salon vina Vinozeus se održava u četvrtak, 31. marta s početkom od 16 sati, a posjetioci će moći degustirati više od 150 vrsta biranih vrhunskih vina i pjenušaca, te uživati u proizvodima poznatih proizvođača suhomesnatih narezaka i sireva.