U zeničkom Hotelu „Dubrovnik“ proteklog četvrtka održan je 7. Međunarodni salon vina i gastronomije „Vinozeus – Zenica 2022“, koji u prethodne dvije godine nije organizovan zbog pandemije koronavirusa. Kako su istakli organizatori, Salon predstavlja nastavak misije na promociji konzumacije vina, koju uspješno provode 21 godinu u objektima: restoran Dubrovnik, hotel Dubrovnik, restoran Trubadur i vinoteka Barrique. Cilj je unapređenje i podizanje „vinske kulture“ u okruženju tačnije na prostoru centralne Bosne.
Osam novih vinarija
Na Salonu su učestvovale 22 vinarije iz šest država regiona, s ponudom preko 150 etiketa vrhunskih vina iz eminentnih vinskih regiona. Uz vinarije, svoje delicije su predstavili i izlagači u segmentu gastronomije, prije svega proizvođači domaćih sireva, goveđih suhomesnatih proizvoda, peciva kao i slastica. Na samom početku, Amir Džehverović, voditelj restorana Trubadur poslužio je gostima pjenušac „Val“ vinarije 13. jul plantaže.
– Nastavljamo našu tradiciju, koja je samo nakratko prekinuta iz poznatih razloga, ali smo već na prvom sajmu obećali da će ovo postati jedan zenički brend. Uvijek smo to provlačili kao ideju, da to bude zenički brend, koji će Hotel „Dubrovnik“ gajiti i svake godine dizati na veći nivo. Da ćemo proširivati krug prijatelja, krug konzumenata i, evo, uspjeli smo u tome. Ove godine imamo osam novih vinarija, koje do sada nisu učestvovale i koje su prepoznale naš projekat. Drago nam je da su nam se vratili naši stari izlagači, naši stari prijatelji – kazao je Ejub Dervišević, voditelj Odjela hrane i pića hotela Dubrovnik.


Rahela Dervišević je u svom obraćanju, između ostalog, istakla da je Vinozeus kruna saradnje svih prisutnih u realizaciji zajedničke misije da se cijenjeni proizvodi približe svim konzumentima. Salon je zvanično otvorio Mladen Perić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja poslodavaca ZDK i predsjednik Skupštine Udruženja poslodavaca Zenice.
– Zahvaljujem Vam se što ste izmogli da iz ove korone izađete i ponovno organizujete ovakav Salon. Hvala vam što promovišete vinsku kulturu u ovom podneblju, vino je plod ruku vrijednih ljudi naše zemlje -kazao je Perić.
Hotelu Dubrovnik Zlatna ugostiteljska kruna

Priznanje: Zlatna ugostiteljska kruna

Amir Hodžić, predstavnik Udruženja hotelijera i restoratera, je istakao da je ovaj salon regionalni te dodijelio hotelu Dubrovnik Priznanje za promociju vina, unaprjeđenje i podizanje „Vinske kulture“ u BiH-Zlatna ugostiteljska kruna.