Održane su i dvije sjednice Organizacionog odbora, na čijem čelu je bio Namir Škaljo. A članovi Organizacionog odbora bili su i: Sajto Ćehović, direktor Manifestacije, predstavnik Vlade ZDK Emir Vračo, direktor kompanije RM-LH Behrudin Duraković, ispred Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Marinko Tokić, predstavnik Općine Kakanj Samir Lušija, predstavnik kompanije Danial S iz Tešnja Haris Sejdić, predstavnik Tvornice cementa Kakanj Izudin Neimarlija, Irfan Herceglija, te Elvira Šaćirbegović i Anisa Ohran.

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, 30. marta ove godine, upriličena je svečana promocija najboljih sportašica i sportaša, sportskih kolektiva, sportskih trenera, radnika i onih koji su sportu Zeničko-dobojskog kantona dali zapažen doprinos. Organizator ovogodišnje, 65. po redu, Manifestacije „Sportista ZE-DO kantona 2021“, bila je NIPD „Naša riječ“, a generalni pokrovitelj Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

Našu redakciju je protekle srijede posjetio Edib Šahman, koji je na Manifestaciji proglašen najuspješnijim sportistom u sportu za lica sa invaliditetima za 2021. godinu, zahvalivši se Našoj riječi, kao organizatoru, na uspješnoj organizaciji Manifestacije. „Drago mi je što sam, drugu godinu zaredom, proglašen najuspješnjim među uspješnim sportistima. Velika je to stvar, a još veća odgovornost. Posebno mi je drago i što sam, rame uz rame, bio sa uvaženim sportistom Amelom Tukom i sportašicom Elvedinom Muzaferija. To je nešto neopisivo. I ranije sam dobivao nagrade, kako na nivou Općine Maglaj, tako i na nivou Federacije BiH. Zahvalio bih se vama, organizatoru, na odličnoj organizaciji, te firmi Danial S iz Tešnja, koja je obezbjedila novčane nagrade, to mnogo znači, jer su veliki troškovi u sportu. Apelovao ih i na vlasti da pomognu osobe sa invaliditetom, jer imati ovoliko žara, borbe, za takmičenja i treninge, nije lahko. Bavljenje sportom za osobe s invaliditetom je jedan vid resocijalizacije, kako fizičke, tako i psihičke. Bavljenje sportom nas održava. Apelovao bih i na sve invalide da se uključe u sport, jer kad se u sportu naučiš gubiti i dobijati, bolji si čovjek“, kazao je Šahman. Dugogodišnji sportista Edib Šahman, zahvaljujući svom iskustvu, odlične rezultate postiže u streljaštvu, ali i u stonom tenisu te u pikadu.

Vlada, koju predvodi premijer Mirnes Bašić, prepoznaje uspjehe sportista koje postižu na sportskim borilištima širom svijeta, konstantno praveći iskorake kako bi njihov položaj i prava bili još bolji.

Kao i prethodnih godina, na ulazu u Bosansko narodno pozorište Zenica bili su iskusni zaštitari firme A.E. Sigurnost d.o.o. Zenica koji su bili zaduženi za održavanje sigurnosti i propisanog reda i mira za vrijeme trajanja Manifestacije.

Tokom 2021. godine, Ured premijera podržao je brojne uspješne sportiste, među njima i nadarene i talentirane Leonoru Jakić, Seminu Kelešturu, Sanina Orlića, Kenana Penjića, Nermina Piknjača, a podršku su dobili i naši reprezentativci u sjedećoj odbojci Armin Šehić, Nizam Čančar i Edin Đino. Ured premijera Bašića u 2021. godini izdvojio je 63.300 KM za finansiranje ili sufinansiranje sportskih manifestacija i projekata 21 sportskog kolektiva od značaja za ovaj kanton i državu Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Žirija, koji je vršio odabir najboljih sportista, sportskih klubova, sportskih radnika,… bio je Hamza Alić. Pored njega, članovi Žirija su bili i: Almir Aganović iz Kaknja, Mensur Sinanović iz Zavidovića, Almedin Babić i Senad Goralija iz Visokog, Draženko Jurišić iz Zenice, Vlado Lučić iz Žepča, Mirsad Srkalović iz Tešnja i Kenan Kadribašić iz Usore.

Ističe da je ponosan što Zeničko-dobojski kanton ima sportiste koji na najbolji način predstavljaju ZE-DO kanton i domovinu Bosnu i Hercegovinu, a posebno je ponosan na naše vedete: Amela Tuku, Hamzu Alića, Mesuda Pezera, Ahmeda Hrnjića, Elvedinu Muzaferiju, kao i čitavu plejadu mladih sportista koji nižu uspjeh za uspjehom.

Zahvaljujemo se i svim kolegama iz medija koji su bili sa nama, pratili Manifestaciju, o kojoj su obavijestiti javnost: Radio-televizija Zenica, zenicainfo.ba, Novinska agencija FENA, Avaz, klix.ba, ZOS Radio, Zenicablog, visoko.co.ba, raport.ba, vijesti.ba, Kakanj info, RTV Maglaj… a posebno NTV IC Kakanj koja je snimala Manifestaciju.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport prof.dr. Spahija Kozlić ističe da je podrška Manifestaciji rezultat politike da se afirmacijom uspjeha sportista, ekipa i trenera doprinese dodatnoj popularizaciji sporta, a mladi naraštaji podstaknu da se bave sportom. Sportom se, poručuje, borimo protiv pošasti današnjice, droge, alkoholizma, maloljetničke delikvencije i netolerancije, ali i sve izraženije fizičke neaktivnosti, posebno kod mladih, tako da je misija sporta i bolje zdravlje svih stanovnika ZDK.

Dio Manifestacije bio je i Omladinski hor Zenica, pod dirigenstkom palicom profesora maestra Milenka Karovića, koji se prisutnima predstavio sa tri izvedbe.

Vlada je, kaže, posvećena novim generacijama sportista i sportskim klubovima, a istovremeno vodi računa i o sportistima koji su u godinama iza nas ponosno nosili boje ovog kantona na pobjedničkim postoljima.

Najbolji predstavljeni u časopisu „ZE-DO sport“
Kao i proteklih godina, dio Manifestacije bila je i priprema specijalnog izdanja, časopisa ZE-DO sport, kojeg je pripremila redakcija „Naše riječi“, a u kojem su predstavljeni svi dobitnici priznanja i nagrada promovirani na završnoj Manifestaciji.

Istakao je opredjeljenje ovog ministarstva da se izmjenama kantonalnog Zakona o sportu uvedu tzv. sportske penzije, kao doživotne naknade za vrhunske sportiste koji su ostvarili svjetski važne rezultate, a prestaju se aktivno baviti sportom.Za najbolje sportiste Zeničko-dobojskog kantona u 2021. godini proglašeni su članica Skijaškog kluba „ZE-2010“ Zenica, Elvedina Muzaferija i najbrži bh. atletičar Amel Tuka, član Atletskog kluba „Zenica“ Zenica. Muzaferija i Tuka su, prema ocjeni Žirija, bili najbolji među deset seniora, a oni su: Mesud Pezer (Atletski klub „Zenica“ Zenica), Vedad Karić (Biciklistički klub „Rotacija-Spin“ Zenica), Ahmet Krnjić (KBV „ISAK-ZE“ Zenica), Jasmina Merdić (Klub borilačkih sportova „Titanium“ Usora“), Leonora Jakić (Karate klub „Viktoria“ Žepče), Edin Konjić (STK „Mladost“ Zenica), Ajla Hadžić (ŽOK „Bimal-Jedinstvo“ Brčko) i Amna Mehinagić (ŽRK „Bosna“ Tešanj).