Mladi 19-godišnji Bilal Zukan učestvovao je na velikom svjetskom takmičenju u izvođenju ilahija i kasida “IC Star” koje je organizovala kanadska produkcijska kuća “ICTV Network” iz Toronta, a čije finale je održano u Istanbulu. Zukan je u velikom finalu zauzeo fenomenalno treće mjesto i kako sam ističe, nadmašio sva očekivanja. Kako često potencira, dolazi iz grada dobrih ljudi – Kaknja, a nakon što je bio učenik Medrese “Osman-ef. Redžović” iz Čajangrada kod Visokog, sa nepunih 17 godina, svoj život 2019. nastavlja u američkom gradiću Lexington u saveznoj državi Kentucky.
Odrastao uz ilahije i kaside
Nagrada koju je osvojio je kruna njegovog dosadašnjeg rada, jer prema njegovim riječima skoro čitav život je vezan za ilahije i kaside, za što su na određeni način “krivci” njegovi roditelji. “Ljubav prema ilahijama i kasidama je nastala već u ranom djetinjstvu. Sticajem okolnosti, moj babo je vršio dužnost imama 20 godina u Kaknju, a mama je radila kao profesorica islamske vjeronauke. Nalazeći se u jednoj takvoj sredini, odrastao sam uz ilahije i kaside, i provodio dosta vremena u džamiji zajedno sa svojim babom. Svoj prvi javni nastup sam izveo u našoj lokalnoj džamiji dok sam imao samo pet godina”, rekao je Bilal. Kada je takmičenje u pitanju, na njemu su učestvovala 32 učača ilahija iz ukupno 18 država svijeta.
“Na takmičenje sam se prijavio nakon što sam na profilu jednog od članova žirija, Mesut Kurtiša vidio konkurs. Ja sam bio jedan od 32 takmičara, a prema pravilima, takmičenje je imalo četiri kruga, i u svakom krugu otpadalo je po 8 takmičara. Ja sam, hvala Allahu prošao sve krugove i stigao u veliko finale. U prvom krugu sam izveo svoju kasidu “Ptica džennetska”, i za taj nastup sam dobio maksimalan broj poena. U drugom krugu sam također izveo svoju originalnu kasidu “Ti si sunce oba svijeta” gdje sam dobio 24 od mogućih 25 poena. Ono što se žiriju posebno svidjelo bila je emocija koju su kako su istakli, osjetili tokom moje izvedbe”, dodao je Zukan i naglasio da mu je najveća čast i ponos bila činjenica da je u tom trenutku, iako stanovnik SAD-a, imao priliku predstaviti Bosnu i Hercegovinu na jednom ovakvom grandioznom takmičenju.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju