Dobitnici općinskih priznanja

Povodom obilježavanja 6. aprila, Dana Općine Breza, protekle srijede je, u kinosali “Sretno”, održana svečana sjednica Općinskog vijeća Breza. Svečanosti su prisustvovale zvanice iz javnog, političkog, privrednog, kulturnog, vjerskog i drugih oblasti života u Brezi.
Sanirali više od milion KM dugovanja
Čestitajući svim Brezanima i Brezankama Dan Općine, prisutnima se obratio načelnik Općine Breza, Vedad Jusić izrazivši sreću što su se, ponovo, okupili u većem broju, te zajedno podijelili radost zbog obilježavanja ovog značajnog datuma. “Dan naše Općine dočekujemo uz mjesec ramazan, u dane kada imamo priliku da se pojedinačno, duhovno i fizički, revitaliziramo. Dočekujemo još jedan 6. april, s mnogo problema i briga, u i izvan naše Breze, ali s nadom i čvrstom vjerom i voljom da našu zajednicu, našu domovinu čuvamo i gradimo po mjeri svih nas”, rekao je načelnik Jusić.


Ranijih godina, istakao je, običaj je bio da načelnik u okviru svečanosti obilježavanja Dana Općine prezentira rezultate rada u prethodnoj godini, ali da smatra da to nije moguće učiniti u nekoliko minuta, pa je kratko spomenuo neke od značajnih napomena uz 2021. godinu. “Prva napomena tiče se osnovnih ljudskih i životnih potreba i principa, slobode govora, mišljenja, transparentnog rada i pristupa. Htjeli to priznati ili ne, naša Općina je prethodnih godina bila jako zatvorena. i u kontekstu unutrašnjeg dijaloga, ali i u kontekstu saradnje i komunikacije sa drugim lokalnim zajednicama i institucijama. Drugo i drugačije mišljenje, stav i primjedba nisu nailazili put za razumijevanje. Vrlo često osobe sa drugačijim mišljenjem, od onog nametnutog, bile su izložene različitim pritiscima i neugodnim situacijama. Tome smo, nažalost, svi svjedočili. Danas je komunikacija među nama dosta efektivnija i konstruktivnija. Drugačije mišljenje, pa makar bilo i neutemeljeno, nije kažnjivo i građani Breze u javnom prostoru, tome smo svjedoci, vrlo slobodno i transparentno ističu svoje stavove, mišljenja, primjedbe i kritike. Druga napomena vezuje se uz program stabilizacije i optimizacije mnogih institucionalnih segemenata unutar naše zajednice u odnosu na zatečeno stanje iz 2020. i ranijih godina, te uz programe razvoja i kreiranja razvojnih sistema, privredne transformacije i ekonomske održivosti naše zajednice. Nevoljko to ponavljam, ali zatečeno stanje bilo je veoma teško i neugodno, u svakom smislu, finansijskom, pravnom, ljudskom. Krenuli smo u stabilizaciju procesa i danas možemo reći da ponovo dišemo. Ne punim plućima, ali ipak dišemo i krećemo se prema potpunom ozdravljenju. Uspjeli smo sanirati više od milion konvertibilnih maraka dugovanja, a uz to servisirati sve redovne obaveze i aktivnosti. Pristupili smo kreiranju razvojnih programa i planova, prostornih, regulacionih i strateških, do redovnih, godišnjih i trogodišnjih programa podrške za obrtnike, poslodavce, poljoprivrednike. Ugostili smo i nekoliko značajnih investitora, čije rezultate poslovnih planova i namjera očekujemo već u narednoj godini, otvaranje novih radnih mjesta, povećanje prihoda i poboljšanje ukupnog kvaliteta života u našoj zajednici. I treća napomena odnosi se na političke prakse, matrice i paradigme. U odnosu na dosadašnje, smatram da smo ih u mnogo čemu promijenili. Da polahko, ali siguno, uspostavljamo jedan novi politički odnos među ljudima u našoj zajednici”, rekao je načelnik Jusić.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju