Zenica i Osijek domaćini su Evropskog juniorskog prvenstva u odbojci za igračice starosti do 19 godina – CEV U19 2020. koje će se održati od 22. do 30. avgusta.
U grupi koja igra u gradskoj areni „Husejin Smajlović” u Zenici učestvuju reprezentacije Bosne i Hercegovine, Bjelorusije, Italije, Poljske, Slovačke i Srbije, dok u grupi koja igra mečeve u Gradskom vrtu u Osijeku su reprezentacije Hrvatske, Turske, Bugarske, Njemačke, Francuske i Rusije.
Dvije najbolje ekipe iz svake grupe nastavit će se boriti za medalju u Zenici, dok će trećeplasirani i četvrtoplasirani igrati svoje kvalifikacijske utakmice za pozicije od petog do osmog mjesta u Osijeku.
Danas je u VIP salonu zeničke arene održana press-konferencija na kojoj su se prisutnim obratili predsjednik Odbojkaškog saveza BiH, Alija Fatić, gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović i selektor ženske U-19 reprezentacije BiH, Natmir Buljubašić.


– Sve ekipe su stigle osim Italije, njihova vlada im je zabranila dolazak. Preostale reprezentacije su smještene u zeničkim hotelima i svi su spremni za početak takmičenja. Žalostan sam što će ovakva manifestacija proći bez gledalaca. To nam je umanjilo veliki prihod, kako OS BiH tako i Gradu Zenici –rekao je Fatić.
Zbog pandemije koronavirusa pratit će se vrlo strogi protokol prema uputama Svjetske zdravstvene organizacije i lokalnih Kriznih štabova. Predstavnik Evropske odbojkaške federacije se posebno zahvalio lokalnim vlastima i organizatorima koji su prihvatili težak izazov oko organizovanja ovog takmičenja.

Ovo je prvo veliko europsko takmičenje nakon pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa Covid-19 u kojem je Grad Zenica, zbog velikog doprinosa organizaciji dobio, status generalnog pokrovitelja EURA.
– Grad Zenica je uvijek bio sportski grad i tako će i ostati. U Zenici su igrale sve reprezentacije naše države i ugodno se osjećali. Veoma sam sretan i zadovoljan da se ovo takmičenje održava u našem gradu i još jednom ćemo pokazati da je Zenica evropski grad. Zahvaljujem se CEV-u koji je dodijelio ovo prvenstvu BiH, a OS BiH što su odabrali Zenicu –istakao je Kasumović te dodao da je vrlo bitno da još jednom u svijet ode pozitivna slika o Zenici.
– Zahvaljujem se svima koji su nam omogućili vrhunske uvjete koje imamo u Zenici. Ove godine smo imali pripreme u trajanju od skoro mjesec dana i odabrali smo 12 najboljih i najspremnijih djevojaka za Euro. One će zasigurno dati svoj maksimum da ostvare što bolji rezultat -rekao je Buljubašić.