Detalj sa svečanosti

Svečano je bilo proteklog petka u kakanjskoj Osnovnoj školi „15. april“. Bogatim kulturno – umjetničkim programom, učenici, njihovi roditelji i uposlenici su obilježili 108. rođendan Škole. Svečanost, koja je održana u Kulturno-sportskom centru Kakanj, otvorio je hor ilahija i kasida, izvedbom ilahije „Ramazan“, koji pored nacionalnih i vjerskih vrijednosti, njeguje bosanskohercegovačku kulturu i tradiciju. Nakon toga su nastupili učenici drugog i petog razreda sa igrokazom „Poklon“, a mnogobrojni posjetioci su ih nagradili aplauzom.

Svečanosti povodom Dana škole prisustvovali brojni gosti

Neizostavna podrška Školi


Dobrodošlicu prisutnima poželjela je i Nizama Marušić, direktorica Škole. Ponosna na svoje đake i na uspjehe koje nižu čestitala je Dan škole ističući da je posebno sretna jer, ponovo, imaju priliku Dan škole obilježiti na tradicionalan način, školskom priredbom. „Period pandemije je bio veoma težak, kako za svakog od nas pojedinačno, tako i za odgojno – obrazovne institucije, a posebno je bio težak za naše učenike, našu djecu. Ograničenje kretanja i online nastava su ostavile snažne posljedice, ne samo na njihovo znanje, nego i na njihov psihofizički i socijalni razvoj. Misija naše škole je da stvaramo dobre međuljudske odnose zasnovane na povjerenju, poštovanju, toleranciji, zalaganju i jedinstvu različitosti, stoga ćemo uložiti sve svoje napore, znanje i iskustvo da pokušamo ublažiti te posljedice“, istakla je Marušić.
U Školi se aktivno radi na realizaciji projekata koji, kako kaže Marušić, vode ka ostvarenju vizije koju su postavili, a koja glasi: „Jednaki uslovi za sve učenike da bi ostvarili uspjeh, sreću i zadovoljstvo. Podršku ka putu ostvarenja vizije koju su postavili pružaju im brojne institucije, lokalna zajednica kao i pojedinci. „Iskoristit ću priliku da se zahvalim Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, na čelu sa ministrom Spahijom Kozlićem, kao i premijeru ZDK Mirnesu Bašiću koji su imali razumijevanja i pomogli nam u realizaciji brojnih projekata. Zahvalnost dugujem i Općini Kakanj jer su imali sluha za naše probleme i pružili nam višestruku pomoć“, kaže Marušić, te dodaje da je zadovoljna saradnjom sa mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i lokalnim firmama.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju