Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak i načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević potpisali su sporazum o saradnji o finansiranju projekta Uređenje objekta “Eko kuća” na Ponijerima kod Kaknja.
Upotpuniti ponudu
Kako je saopćila Press služba, Vlada ZDK će, putem resornog ministarstva, u rekonstrukciju eko-kuće na jedinom ski centru u Zeničko-dobojskom kantonu uložiti 150.000,00 KM.
“Eko-kuća će upotpuniti turističku ponudu Ski-centra Ponijeri, a ona će biti opće korisna, jer će je moći koristiti GSS, planinarsko društvo i svi ostali korisnici, kao i naša djeca koja će gore vježbati skijanje”, rekao je premijer Mirnes Bašić.
Razvoj infrastrukture
Ministar Isak je podsjetio da je resorno ministarstvo prošle godine podržalo izgradnju Eko-kuće Smetovi kod Zenice sa 300.000 KM, te da je projekat na Ponijerima nastavak politike razvoja turističke infrastrukture i zaštite okoliša, ali i cjelokupne turističke zajednice u ovom kantonu. “Imamo školsku djecu, izviđače i brojna udruženja kojima je potreban ovakav sadržaj u prirodi, a ovo su i konkretni projekti koji će imati učinka na zaštitu okoliša i od kojeg će koristi imati svi građani ZDK-a”, rekao je Isak.
Značajna podrška
Podsjetio je da je resorno ministarstvo ove godine opredijelilo i jedan milion maraka za rekonstrukciju ceste prema Ponijerima, čime pokazuje da pridaje važnost svim aspektima zaštite okoliša i razvoja turizma.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju