Vlada Zeničko-dobojskog kantona je prošle sedmice, na prijedlog resornog ministarstva, usljed donacija različitih pravnih subjekata, donijela odluku o uvećanju budžeta Univerziteta u Zenici te nekoliko osnovnih i srednjih škola. Radi se o iznosima koji su prešli 110.000 KM.
Škola Poriječani
Kako je pojasnio resorni ministar za obrazovanje Spahija Kozlić, najveći dio tih sredstava odnosi se na UNZE i osnovne i srednje škole, konkretnije, na području Grada Visokog.
“Kada je Visoko u pitanju, radi se o donacijama Grada Visokog u iznosu od preko 80.000 KM za nastavak izgradnje fiskulturne sale u školi u Poriječanima, za zamjenu stolarije u pojedinim školama… Budžet UNZE-a, prema ovim odlukama, uvećan je za oko 30.000 KM”, istakao je Kozlić.
Skraćeni časovi
Kako je saopćila Press služba, on je naveo da su osnovne i srednje škole na području grada Zenice prošle sedmice skratile školski čas sa 45 na 30 minuta, a zbog prestanka isporuke toplinske energije u mreži gradskog grijanja. “Radi se o 18 osnovnih i srednjih škola koje se zagrijavaju putem daljinskog grijanja iz Toplane Zenica. Trajanje ove mjere zavisit će od vremenskih prilika”, rekao je Kozlić.