U Kampusu Univerziteta u Zenici, proteklog četvrtka Univerzitet u Zenici je organizovao Dan otvorenih vrata za potencijalne studente, odnosno maturante škola sa područja Zeničko-dobojskog kantona.
„Naši profesori i profesorice su, prije 15-ak dana, obišli sve škole na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, čak smo jednu delegaciju poslali i u Sandžak, gdje su obišli 10-15 škola i prezentirali im Univerzitet u Zenici. Ovo je, po prvi put poslije pandemije koronaviusa, da organizujemo Dan otvorenih vrata i po prvi put prezentujemo kompletan Univerzitet. Do sada je bila praksa da se pojedini fakulteti promovišu, ali mislim da je bolje ovako, tako da smo obezbijedili prijevoz za oko 500 najavljenih potecijalnih studenata sa teritorije ZDK“, kazao je prof.dr.sc. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici. Istakao je da je primjetan trend pada zainteresovanosti mladih, jer odlaze iz BiH, ali i zbog većeg broja privatnih univerziteta. „Zato smo na jedan ovako agresivan način pristupili promociji našeg Univerziteta, jer imamo šta da ponudimo našim studentima. Na Filozofskom fakultetu upisaćemo prvu generaciju studenata studijskog progarama za tjelesni odgoj i sport. Ove godine će biti promovisani i prvi doktori, ljekari na našem Medicinskom fakultetu i Univerzitet u Zenici to ponosno objavljuje“, rekao je rektor Duraković.
Faris Preljević, predsjednik Unije studenata, je istakao da je ovo prilika da budući studenti razgovaraju sa studentima koji već studiraju na Univerzitetu i čuju njihova iskustva. „Ovo je jako bitan dan za cijeli Univerzitet i za nas, kao Uniju studenata, s obzirom na to da studenti imaju određena pitanja o različitim fakultetima, te ih zanimaju iskustva drugih stduenata. Vjerujem da imamo dobre uslove i profesore koji mogu iznijeti taj teret školovanja, te da izgrade nove generacije koje će biti lideri u našoj zajednici“, rekao je Preljević.
Priliku da posjete sve fakultete i informišu se o mogućnostima studiranja na zeničkom Univerzitetu imali su učenici iz Tešnja, Zavidovića, Kaknja, Visokog i Zenice.
„Završavam četvrti razred Srednje tehničke škole Zavidovići, smjer arhitektonski tehničar. Razmišljao sam da upišem studij arhitekture ili grafički dizajn, ili ću možda upisati Mašinski faklutet na Univerzitetu u Zenici“, kazao nam je Ahmed Aganović.
Učenica četvrtog razreda Medicinske škole u Tešnju Hanifa Talo planira upisati Medicinski fakultet. „Dok se upoznam sa svim fakultetima i mogućnostima studiranja, vdijet ću u kojem ću gradu studirati“, dodala je Talo.
„Planiram nastaviti školovanje, ali ne znam da li u Zenici, ili negdje vani, još uvijek nisam sigurna. Zanimaju me društvene nauke pa će to vjerovatno biti moj izbor“, kazala nam je Ena Kavaz, učenica Druge gimnazije u Zenici.