Detalj sa svečanosti povodom Dana škole

Javna ustanova „Rizah Odžečkić“ Zavidovići je simbol uspješnosti u svom radu ali i rezultatima koje dugoročno postiže.
-Mi smo više od škole. Rasadnik smo najuspješnijih, sadašnjih i budućih generacija koje poniču iz naših školskih klupa. Stoga je ovaj Dan škole, nakon perioda zahvaćenog pandemijom virusa korona, obilježen na poseban način. Naša škola ove godine puni 77 godina svog rada a iza sebe ima 74 generacije učenika. Svaka od njih ostavila je trag, pečat u svom vremenu, koji su doprinijeli da je zavidovićka Gimnazija mnogo više od „obične srednje škole“, rekao je u razgovoru za naš list, Mensur Sinanović, direktor Gimnazije.

Folklorna sekcija Gimnazije

Prezentacija uspješnog rada
Dan škole obilježen je kulturno-zabavnim programom, kojeg su pripremili učenici uz pomoć profesora i osoblja, odnosno u saradnji sa Vijećem roditelja, Vijećem učenika, Školskim odborom, menadžmentom škole i partnerima, vjerskim institucijama kao i lokalnim privrednicima.
Svečanom danu prisustvovala je Bernadeta Galijašević, ispred Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, predstavnici Grada Zavidovića, vjerskih institucija, direktori škola, uposlenici, učenici, roditelji, penzionisani uposlenici.

Uručeno priznanje uposlenici Agiri Salkičević

Kada je u pitanju program održan u povodu Dana Gimnazije „Rizah Odžečkić“, između ostalog, organizovan je Festival sekcija škole, na kojem se predstavilo 18 grupa učenika iz jezičkih, folklornih, likovnih, sportskih sekcija oblasti. Priređena je izložba učeničkih radova a poseban doprinos unutrašnjem izgledu škole dala je likovna sekcija.
Posebnu pažnju privukle su video prezentacije učenika generacije svih ranijih godina kao i direktora Škole. U prezentaciji historijata škole obuhvaćen je period djelovanja Ustanove od 1945. do 2022. godine.
Da je ovogodišnji rođendan zavidovićke Gimnazije poseban, govore brojni prezentovani projekti koji su okončani u proteklom periodu ili se realizuju.
U infrastrukturnom smislu, izvršena je zamjena krova, uređenje prostora kotlovnice te dvorišta škole uključujući i učionicu na otvorenom. Na sportskom poligonu su ugrađeni novi rekviziti. Završeno je i uređenje botaničkog vrta, gdje je na zelenoj površini zasađeno 100 sadnica.
Učenici ponos Škole
Na Svečanoj sjednici u povodu Dana škole, dodijeljena su priznanja učenicima koji su postigli najveći uspjeh na takmičenjima i koji su učešćem u vannastavnim aktivnostima promovisali školu na najbolji način.
Ponos Škole je bez sumnje Tarik Mujkić, jedan od najboljih učenika u Federaciji BiH.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju