Program obilježavanja Dana Općine Usora i Dana 110. brigade Hrvatskog vijeća obrane Usora započet je Svetom misom za sve poginule, umrle i nestale branitelje Usore u domovinskom ratu u crkvi Sv. Ante u Sivši.

Detalj sa svečane sjednice

Nakon Sv. mise uslijedio je svečani mimohod zastava od Crkve Sv. Ante do Središnjeg spomen-obilježja Srednjoj Omanjskoj u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata kojom prigodom su zastave nosili pripadnici 110. brigade Hrvatskog vijeća obrane Usora.
Polaganje vijenaca i paljenje svijeća svim poginulim braniteljima Usore upriličeno je kod Središnjeg spomen-obilježja, gdje su vijence položili predstavnici: Udruge obitelji poginulih, nestalih i umrlih branitelja općine Usora, Udruge Hvidra Usora, Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO Usora, Udruge nositelja ratnih odličja HVO Usora, 110. Brigade HVO Usora, Općinski načelnik Zvonimir Anđelić sa bivšim načelnicima, predstavnici općinske vlasti (predsjedavajući i vijećnici OV) i, Vlade Zeničko-dobojske županije, predstavnici HDZ BIH i HNS, Županijski odbor HDZ ZDŽ, predstavnici MUP-a ZDK i Oružanih snaga BIH. Ovom prigodom upriličeno je i puštanje 110 balona u čast 110 poginulih branitelja Usore.

Dobitnici općinskih priznanja

Svečana sjednica Vijeća
Svečana sjednica Općinskog vijeća Usora održana je jučer (ponedjeljak) u Sportskoj dvorani Osnovne škole u Sivši, a otvorena je minutom šutnje za sve poginule branitelje u Usori u Domovinskom ratu, nakon čega je uslijedilo čitanje govora Ante Bajića povodom obilježavanja Dana 110. brigade HVO Usora.
Program svečane sjednice upotpunili su učenici Osnovne glazbene škole „Ivan fra Frano Jukić“ sa svojim glazbenim izvedbama i recitacijama.
Tako je na Svečanoj sjednici između ostaloga i premijerno izvedena skladba pod nazivom „Sa Usore vodu pila“ koju je izveo Benjamin Hasanić.
Okončanjem Svečane sjednice gosti su se uputili na prigodni domjenak u Svadbeni salon “Tokić”.
Usorski kraj je u otporu agresiji platio visoku cijenu. 110 branilaca je poginulo, a više od 500 je teže ili lakše ranjeno.
-Puno ovih veterana nisu riješeni i ne ostvaruju svoja braniteljska prava, ali se nadamo u neko dogledno vrijeme da će i to biti riješeno-kaže nam predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO Usora Nediljko Matošević.
Okrenuti razvoju i napretku
“Gledaj od čega živiš” maksima je kojom se rukovodi lokalna vlast. U suradnji s višim nivoima vlasti nastoje stvoriti što više radnih mjesta. U nekoliko novih poslovnih zona ovdje egzistira više od 200 poslovnih subjekata.

Obraćanje općinskog načelnika Anđelića

-Ukupno, otkako je Ministarstvo gospodarstva pokrenulo projekat izgradnje i uređenja poslovnih zona uloženo je oko devet miliona KM, a posebno u periodu od 2016. godine, otkako sam ja na čelu navedenog Ministarstva, ukupan broj sredstava je pet miliona maraka-ističe ministar privrede ZDK Zlatko Jelić.
-U zadnjih pet godina mi imamo porast sa 760 na 2.050 uposlenih-dodaje usorski načelnik Zvonimir Anđelić. U dvije škole, osnovnoj „fra Ivana Frane Jukića“ i Mješovitoj srednjoj „Stjepan Radić“, nastavu pohađa oko 500 učenika.


Upriličena je i dodjela općinskih priznanja za 2022. godinu. Zahvalnice su uručene pripadnicima 110. brigade HVO Usora iz Dragalovaca, Fra Branku Malekinušiću, Usorskom dekanatu, Clubu Usora Tulln, Juri Blaževiću, Hasanu Smajiću, Nikoli Marić, Imacu Systemtechnik d.o.o. Usora, Preisu d.o.o. Usora, Mepromexu d.o.o. Usora, Penavi-kop d.o.o. Usora, Ćosićpromexu d.o.o. Usora, Katić d.o.o. Usora, Deminerskom timu Federalne uprave civilne zaštite „B“ Žepče, Mjesnoj zajednici Sivša, te Udruzi građana „Nogometni veterani“ Usore.
Općinsko priznanje “Plaketa općine Usora za životno djelo” za 2022. godinu, dodijeljena je medicinskoj sestri Doma zdravlja „Prim. dr. Mijo Grgić“ Usora, Ivi Ivkić za doprinos u radu zdravstvene zaštite, ujedno i prve žene koja je dobila Općinsko priznanje.


Trasu autoputa na koridoru Vc ovdje shvataju kao novu razvojnu šansu.
-Radimo projektnu dokumentaciju, firma je odabrana i revizija glavnog projekta uporedo ide nove poslovne zone koja će se naslanjati na silazak na petlju sa autoputa-kaže načelnik Zvonimir Anđelić.

Puštanje balona za 110 poginulih branitelja

Sportska natjecanja i kulturni program
Program obilježavanja upotpunila su brojna sportska takmičenja i kulturno-umjetnički program.
Sve je počelo nogometnim turnirom veterana Usore održanom u subotu na stadionu „Plaža“ u Makljenovcu. Najuspješnija je bila ekipa domaćina koja je u finalnoj utakmici savladala ekipu „Naftaša“ iz Ivanić-Grada. Povodom Dana općine KK „Usora“ je upriličio XII turnir u karateu „Sport prijateljstva Usora open 2022” na kojem su nastupila 394 takmičara iz 34 kluba. Prvi puta turnir je, zahvaljujući učešću jedne ekipe iz Hrvatske, dobio i međunarodni karakter.
Priznanja za najuspješnije članova KK „Usora“ u prošloj godini dobili su: Marko Risonjić, Ensar Vemabović, Dželila Zahirović, Ajdin Tokmić, Hamza Zahirović.
U sportskoj dvorani u Žabljaku cjelovečernjim programom usorskoj publici su se predstavil i članovi HKD „Napredak“ iz Busovače. Koncert je otvoren folklornom koreografijom pod nazivom „Ja brdom, a curica dolom“. Pored folklornog sastava djelovalo je i nekoliko izvornih pjevačkih skupina, a jedna od njih je muški hor „Sveti Anto“.
Folklorni sastav HKD Napredak Busovača je osnovan 1996. godine, sastav se prije svega bavi očuvanjem tradicijskih napjeva, plesova i običaja Hrvata iz Busovače, ali i Hrvata iz Središnje Bosne.