U Centru za obuku policijskih službenika, smještaj i rad Specijalne policijske jedinice i centralne arhive u Zenici, proteklog petka održana je centralna svečanost povodom Dana policije Zeničko-dobojskog kantona.
Smanjen broj krivičnih djela i prekršaja
Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica i gostiju, a program su uljepšali sa svojim performansom članovi Kamernog orkestra i pop-rock benda Srednje muzičke škole Zenica sa maestricom Elvirom Berrigan. Prisutnima su se obratili policijski komesar Uprave policije, Rusmir Šišić i ministar Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Dario Pekić.


U okviru obilježavanja 15. maja, Dana policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, prošle sedmice su ministar Dario Pekić i policijski komesar Rusmir Šišić položili cvijeće na spomen-ploču podignutu pripadnicima ovog Ministarstva, poginulim u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, kao i prilikom obavljanja policijskih poslova i zadataka. Ovom prilikom, u prisustvu članova porodica poginulih pripadnika Ministarstva, cvijeće su položili i predstavnici Sindikata policije MUP-a ZDK, kao i predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Grada Zenica, te Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Zenica.


– Protekla godina je obilježena dobrim i pozitivnim trendovima kada je u pitanju kriminalitet, prekršaji javnog reda i mira i bezbjednost saobraćaja. Uspjeli smo smanjiti broj krivičnih djela i prekršaja, održati dostignuti nivo broja saobraćajnih nezgoda istovremeno smanjujući broj stradalih lica u saobraćajnim nezgodama ali i dodatno pojačati aktivnosti policije i time potvrditi da uživamo povjerenje naših građana i povećati subjektivni osjećaj sigurnosti koji je vjerovatno i važniji od statističkih pokazatelja i brojki -kazao je policijski komesar Šišić.
Nastavak kapitalnih ulaganja
– Opredijeljeni smo i u ovoj godini da nastavimo kapitalna ulaganja i razvijamo značajne projekte koji prvenstveno imaju za cilj jačanje svih kapaciteta Ministarstva i unapređenja efikasnosti u svim segmentima rada. Svjesni svih poteškoća i izazova koji su prouzrokovani aktuelnom migrantskom krizom i pandemijom koje su u negativnom kontekstu u protekle dvije godine uticale na sigurnosni sistem, ne samo na našem području nego u cijeloj regiji. Sve navedeno je zahtijevalo jedan ozbiljan, predan i organizovan pristup na saniranju posljedica i smanjenja sigurnosnih rizika, uzrokovanih pomenutim krizama a ovo Ministarstvo se može pohvaliti upravo takvim reagovanjem na sve te izazove -rekao je, između ostalog, ministar Pekić.


U povodu Dana policije ZDK, pripadnici Policijske stanice Maglaj položili su cvijeće na spomen-obilježje prvom šehidu općine Maglaj, policajcu Rifatu Abidoviću. U proteklih nekoliko dana, pripadnici PS Maglaj posjetili su i porodice poginulih pripadnik MUP-a u godinama agresije. (N.Br.)


Vodeći ljudi MUP-a ZDK-a uz dužno poštovanje prisjetili su se i poginulih policajaca tokom proteklog rata, čiji su članovi porodica također prisustvovali svečanosti u Centru za obuku i smještaj Specijalne jedinice MUP-a ZDK, kao i pripadnika policijskih odreda „Bosna“ i „Manevar“. Odsjek za kriminalističko-obavještajni rad dobitnik je nagrade „Zastava Ministarstva sa grbom“, „Reljefni grb Bosne i Hercegovine“ Jedinica za profesionalne standarde, kolektivna nagrada „Pohvala ministra“ pripala je Odsjeku za informatiku, „Zlatna policijska značka“ dodijeljena je policijskom komesaru Uprave policije MUP-a ZDK Rusmiru Šišiću, dok je „Srebrena policijska značka“ dodijeljena Vahidu Dželi, Policijski inspektorat, zatim višem inspektoru u Sektoru kriminalističke policije Nijazu Čatiću i Jahiji Ćosiću, pomoćniku komandira Policijske stanice Centar.