U petak, 20. maja ove godine, Osnovna škola “Mula Mustafa Bašeskija” iz Donjeg Moštra kod Visokog svečano je obilježila Dan škole, odnosno svoj 104. rođendan. U pitanju je jedna od najvećih škola u Zeničko-dobojskom kantonu, ali i u Federaciji BiH, kada je broj učenika u pitanju. Tokom istorije škola je mijenjala svoje nazive. U početku je to bila osnovna škola u Moštru, poslije Drugog svjetskog rata nosila je ime “Visočko-fojnički partizanski odred”, da bi Odlukom Predsjedništva opštine Visoko iz 1993. godine promijenila naziv u Osnovna škola “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre koji i danas nosi. Svečanosti obilježavanja Dana škole prisustvovali su brojni gosti na čelu sa gradonačelnikom Visokog Mirzom Ganićem, zatim glavni imami Medžlisa Islamske zajednice Visoko i Gračanica, privrednici, bivši uposlenici i mnogi drugi.

Svečanosti prisustvovali brojni gosti

Učenici su zajedno sa svojim nastavnim kadrom pripremili zanimljiv muzičko-zabavni program, a Dan škole je iskorišten i kako bi se nagradili učenici i nastavnici koji su u protekloj školskoj godini ostvarili značajne uspjehe na brojnim takmičenjima. Također, upućena je i zahvala svima koji su na bilo koji način pomogli u radu ove škole.
Školu pohađa
1.111 učenika, od čega 130 prvačića
U ovoj školskoj godini nastavu pohađa 1.111 učenika raspoređenih u 54 odjeljenja, nastavu izvode 84 nastavnika, dok škola ima 113 zaposlenih. Ono što raduje čelne ljude škole jeste podatak da je u ovoj školskoj godini u prve razrede upisano čak 130 prvačića. Nastava se odvija u šest školskih objekata – dva u centralnoj školi u Donjem Moštru gdje nastavu pohađa 850 učenika te u četiri područne škole u Poriječanima, Radovlju, Orašcu i Gornjoj Zimči.
“Sami ovi brojevi čine našu školu velikom. Ipak, ono na šta smo ponosni nisu brojevi, već zalaganje, trud i rad naših učenika, nastavnika i roditelja. Učenici su uz pomoć nastavnika ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima iz svih oblasti. U školi djeluje 65 sekcija. Kroz dopunsku i dodatnu nastavu učenici se dodatno edukuju. U ovoj školskoj godini, i pored toga što je gotovo cijela protekla uz posebne mjere propisane zbog COVID pandemije, učenici su učestvovali u nizu aktivnosti, kao što su radionice, posjete institucijama, izleti, zajednički iftari, ekskurzije. Sve ovo pored redovne nastave znatno utiče na razvoj ličnosti, a ne smijemo zaboraviti da je osnovna škola danas, prije svega, odgojna ustanova. U uslovima informacionog, razvijenog društva, ova odgojna uloga škole je sve više ključna i važna. U skladu s tim stručna tijela naše škole kreiraju politiku i vrijednosti koje živimo i radimo. Jedna od vrijednosti koju posebno njegujemo je vrijednost koja je i tema naše priredbe: ‘Ljepota je u različitostima’. Ulažemo veliki napor u njegovanje inkluzivne kulture, tj. nastojimo omogućiti svakom učeniku da razvije maksimum svojih sposobnosti. I još jedna vrijednost koju njegujemo su dobri međuljudski odnosi, uz duboko uvažavanje jedni drugih, bez obzira na razlike u stavovima i mišljenjima”, rekla je direktorica OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Efedina Čehajić.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju