Nagrađeni učenici

JU Srednja muzička škola Zenica jedina je četverogodišnja umjetnička škola u Zeničko-dobojskom kantonu, koja obrazuje učenike za nastavak visokoškolskog obrazovanja i samostalnog kulturno-umjetničkog rada. Zahvaljujući kvalitetu srednjoškolskog obrazovanja, većina učenika završava u roku i studij, pa je danas nastava muzičkog obrazovanja na području cijelog kantona skoro stoprocentno stručno zastupljena. U školi, koju je do sad završilo više od 800 mladih umjetnika, rade većinom bivši a najbolji učenici ove škole što je entuzijazam podiglo na zavidan nivo, a kao posljedicu i kvalitetne rezultate o čemu svjedoče brojne nagrade s takmičenja.

Završena rekonstruckija zgrade Škole

Muzika-univerzalni jezik
Prošle sedmice je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održan koncert kojim je svečano obilježeno 45 godina uspješnog rada i postojanja Srednje muzičke škole. Prije početka koncerta, prigodnim riječima se prisutnim obratio Arnes Bajramović, direktor ove obrazovne ustanove te istakao kako je posebno sretan jer je u sali vidio svoje profesore, kolege iz školskih klupa te bivše učenike.
– Muzika je govor koji nadilazi sve jezike, prvi univerzalni jezik koji lako dodiruje naše emocije. Za malo koji fenomen poput muzike možemo reći da nas prati u skoro svakom aspektu našeg postojanja što pred nas stavlja dodatnu odgovornost, a to je kvalitetno obrazovanje onih koji će je stvarati i dalje nastavljati naš put. Na mladima svijet ostaje, a na nama je da im omogućimo bolje uvjete za obrazovanje i rad kako bi bili još spremniji i bolji od nas. Naravno, sve to ne bi bilo moguće bez svestrane podrške i pomoći društvene zajednice -kazao je Bajramović a potom se u svoje i u ime kolektiva zahvalio Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i ministru Spahiji Kozliću koji su nebrojeno puta izašli u susret molbama i zahtjevima te imali razumijevanja za probleme.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju