Sarita Alić iz Zenice je multiplu sklerozu, kao dijagnozu, dobila 2002. godine, s tim da je poteškoće osjetila već 1998. godine.
„Vukla sam desnu nogu. To se dešavalo mjesec dana, pa prestane. Onda budem dobro, pa opet isto. Javljala sam se doktorima, ali bezuspješno, da bi mi se 2002. godine javili svi simptomi koji karakterišu multiplu sklerozu, kao što su problemi sa svingterom, znači nisam mogla kontrolisati mokrenje, stolicu, zatim vrtoglavica, nisam mogla stati na noge, niti sam imala osjeta u nogama. Imala sam tu sreću da sam studirala u Sarajevu, gdje sam i ostala na pregledima. Problem je i jer sam ja ranjena u ratu, pa zbog toga ne radim magnet, tako da su mi radili punkciju, koja je, također, mjerodavna za utvrđivanje dijagnoze“, priča nam Alić.


„Nemojte da pokleknete, ima nas dosta. Dođite u Udruženje oboljelih od multiple skleroze, družite se, razgovarajte, ne krijte bolest, jer je mi nismo birali, nego dobili. I moramo se boriti sa njom. Nemojte se stiditi sebe i bolesti od koje bolujete“, poručuje naša sagovornica.


Četiri godine za utvrđivanje dijagnoze su, ističe, dug period, kao i liječenje, ali uz podršku porodice i prijatelja, uz osmijeh na licu, sve je puno lakše. „Kada mi je doktorica Jasminka Đelilović-Vranić rekla da sam oboljela od multiple skleroze, da je to zvanična dijagnoza moje bolesti, pitala sam da li ću umrijeti. Rekla mi je da neću, da se borim i da budem optimista, kao i u svemu, u životu. Hvala Bogu, mom mužu, sinu, mojim roditeljima koji su moja podrška. U momentima je potrebno samo se okružiti ljudima koji vas razumiju i ‘guraju’ u pozitivu“, ističe Alić.
Iako lijeka za multiplu sklerozu nema, Alić je pokušala usporiti progresiju ove bolesti. Najbitniji lijekovi su, ističe, pozitivne misli.
„Prošla sam svu konvencionalnu medicinu, četiri puta sam primila i pulsnu terapiju, koja mi je prestala djelovati. Dvije godine sam primala betaferon, osam godina imuran, a trenutno sam na vitaminima i pozitivnim mislima. Trenutno hodam sa štapom što je, za nekoga ko već 20 godina ima ovu bolest, odlično. Imam svakavih faza, koje zavise od vremena, stresa,… Potrebno je osjetiti svoje tijelo i slušati šta nam ono kaže da radimo“, kaže Alić.