Svečana izborna skupština Gradske organizacije Narodnog evropskog saveza (GO NES) Zenica održana je u subotu, u prepunoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali predsjednik i zamjenik predsjednika NES-a BiH Nermin Ogrešević i Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik Glavnog odbora Mirza Batalović, koordinatori regija Ramo Isak, Haris Selmanović i Anel Kljako, te mnogi ugledni članovi, aktivisti, prijatelji i simpatizeri NES-a. Istoga dana održana je Osnivačka skupština Gradskog odbora NES-a Zenica, kojoj je prisustvovalo 95 delegata sa područja grada Zenica, koji su jednoglasno izabrali svoja politička tijela koja će predvoditi NES Zenica u narednom periodu.
Kako je istaknuto, Narodni evropski savez BiH je osnovan zbog potrebe da se pokrene, vodi i realizira novo političko djelovanje u cjelini bh. društva radi rekonstruisanja i osnaženja svih oblika političke vlasti u skladu sa temeljnim načelima država uključenih u Evropsku uniju.
Mladima treba dati šansu
Novoizabrani predsjednik Gradske organizacije NES-a Zenica, aktuelni ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša u Vladi ZDK, Arnel Isak je istakao da se kao mlada osoba počeo baviti politikom, te bio uključen u društveni i humanitarni rad, kao aktivan građanin Zenice. Poručio je da mladima treba dati šansu. „Od prvog dana, suočavao sam se sa zidovima otpora i medijskim linčom. Uz sve veće turbulencije tih otpora, moja motivacija da se borim i radim bila je sve veća. Mladima treba pružiti šansu. Uz iskustvo i znanje starijih, mi mladi možemo iskoristiti svoj potencijal i znanje, kako bi grad Zenicu učinili boljim mjesto za život svih nas. Kao ministar, moj glavni cilj je pretvoriti, iz riječi, obećanje u djelo“, rekao je, između ostalog, Isak istakavši mnoge uspješno realizovane projekte za vrijeme njegovog mandata kao ministra. „Mnogi projekti su urađeni. Ispred vas stoji osoba koja četiri godine odgovorno obnaša poziciju ministra“, istakao je Isak.
Predsjednica Foruma žena GO NES Zenica Nedima Spahić je ukazala na važnost aktivizma žena u današnjem društvu, te kazala da je, u godinama koje dolaze, važno jačati ulogu žene. „Možemo puno toga uraditi i učiniti da bh. društvo gradimo na jednakim mogućnostima i pravima za sve“, istakla je Spahić. Predsjednik Foruma mladih GO NES Zenica Elmir Duvnjak je istakao da mnogi mladi, nezadovoljni sistemom, napuštaju BiH i svoju sreću nalaze u drugim zemljama. „Među njima ima znatan broj djece boraca i djece naših šehida, ljudi koji su život dali za ovu zemlju, kako bi mi danas imali državu i ostavili nam je u amanet, na čuvanje. Odlazak omladine se mora zaustaviti. Kao dijete šehida, ja ne želim napustiti ovu državu, zemlju natopljenu krvlju naših majki, očeva, sestara i braće“, kazao je, između ostalog, Duvnjak.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju