U Zeničko-dobojskom kantonu danas, 8. septembra, počinje nova školska 2020/2021. godina. Ukupno će 3.229 učenika pohađati prvi razred osnovne škole na području ZDK, dok je u srednje škole na području Kantona, u nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK (bez Usore i Žepča), upisano 2.779 učenika.
Vlada Zeničko-dobojskog kantona je za nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola uškolskoj 2020/2021. godini osigurala sredstva u iznosu od 592.730,00 KM. Premijer Mirza Ganić kaže da se svake godine nabavljaju setovi udžbenika za učenike jednog ili dva razreda. Tako su u protekle tri školske godine nabavljeni setovi udžbenika za učenike drugih, trećih, četvrtih, petih, sedmih i devetih razreda, a preostalo je još da se nabave udžbenici za učenike šestih razreda.
Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport prof.dr. Spahija Kozlić uputio je čestitku učenicima, nastavnicima i roditeljima povodom početka nove 2020/2021. školske godine. “Dragi učenici, upućujemo vam najiskrenije želje za prosperitet i uspjeh u budućem radu, sticanju novih znanja i sposobnosti. Želimo vam da u ovu školsku godinu krenete s osmijehom na licu, obnovljenom energijom i optimizmom, a završite sa uspjehom i dobrim rezultatima. Bez obzira na okolnosti uvijek pratite svoje ciljeve, odvažno i strpljivo. Posebnu dobrodošlicu želimo prvačićima, koji prvi put sjedaju u školske klupe, uz želju da im ulazak u učionice i školske klupe bude zadovoljstvo i prelijep put u jedan poseban dio njihovog života, a da škola postane mjesto radosti, druženja i sreće. Dragi roditelji, još jednom se pokazalo da je vaša uloga u odgoju i obrazovanju vaše djece nezamjenjiva, te uz želju da se ispune sva vaša očekivanja, i u novoj školskoj godini moramo timski raditi u najboljem interesu djece. Prosvjetnim radnicima, koji su i u ovim specifičnim okolnostima pokazali da imaju jednu od najodgovornijih, ali i najljepših uloga u životima novih generacija želimo i dalje svojim radom, primjerom, nastave prenositi nova znanja, otvarati puteve i vidike, te odgajati uzorne građane, dobru djecu i iskrene prijatelje”, kaže se u čestitki ministra Kozlića.