PRIČE O MUZEJIMA

Javna ustanova Muzej Tešanj osnovana je 2009. godine, a prvi put javnosti otvorila je vrata 2010. godine, i od tad kontinuirano radi na čuvanju, istraživanju, promociji i prezentaciji baštine tešanjskog kraja. Trenutno radi u dva depandansa: Stari grad Tešanj (Gradina) i Eminagića konak.


– Svaki mjesec nešto organizujemo, u okviru neke od općinskih manifestacija ili značajnih datuma. Radi se uglavnom o izložbama ili radionicama. Koncem jula smo imali jedan koncert a u augustu će se održati dva koncerta na Starom gradu Tešanj -rekli su iz JU Muzej Tešanj.


Bez vlastite zgrade
– Sjedište nam je u zgradi Doma kulture gdje nam se nalazi i depo. Muzej Tešanj nije klasičan muzej sa svojom zgradom, galerijskim prostorom, depoom i kancelarijama uposlenih na jednom mjestu. Mi smo zadovoljni što se tiče upravljanja s ova dva depandansa, ali nam treba i vlastita zgrada u kojoj bismo imali sve neophodne i normalne uslove za rad. Tu mislim na dovoljan prostor za kancelariju kustosa i drugih uposlenih, muzejski toalet, caffe kuhinju, depo, prostor za specijaliziranu biblioteku, konzervatorsku radionicu, te izložbeni prostor. Imamo veliki problem sa organizovanjem sadržaja u proljeće i zimu. Tada su naši depandansi neuslovni, hladno je, nema grijanja pa koristimo izložbeni prostor Opće biblioteke Tešanj i Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju

PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARTVO ZA OBRAZOVANJE,
NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK