Prigodnim programom, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici, uz prisustvo gostiju iz akademskog, privrednog i političkog života ZDK, uz poštivanje epidemioloških preporuka i mjera zbog koronavirusa, prošle sedmice obilježeno je 15 godina rada Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici. „Ekonomski fakultet danas je jedna respektabilna visokoškolska ustanova, ne samo u BiH, nego i van granica naše zemlje. Zbog toga smo jako ponosni. Ponosni smo na naše studente, na naše nastavnike, ali i sve one koji su na bilo koji način dali doprinos da danas budemo to što jesmo. Hvala im na tome. Nažalost, zbog epidemiološke situacije mnoge nismo mogli pozvati na ovu svečanost, ali smo željeli da danas ovdje budu oni koji su svojim radom i entuzijazmom utemeljili Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici. Na dobrim temeljima mi smo nastavili tu uspješnu priču koja traje i trajat će uspješno, ubijeđen sam, još mnogo godina“, kazao je tokom obraćanja zvanicama dekan Ekonomskog fakulteta UNZE prof.dr.sci. Alaudin Brkić.
Savremeni uslovi rada za studente i nastavnike
Ekonomski fakultet u Zenici, podsjetio je prof.dr. Brkić, osnovan je 2005. godine kao nastavno-naučna ustanova čija je misija obrazovanje mladih stručnjaka iz područja ekonomskih nauka: menadžmenta preduzeća i računovodstvenog i revizijskog menadžmenta. Nastava na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici se, već nekoliko godina unazad, izvodi u savremeno opremljenom prostoru. „Taj prvi period je, možda, bio i najteži i najizazovniji, ali smo uspjeli savladati sve te izazove. Period nakon 2010. godine obilježilo je samostalno obavljanje osnovnih funkcija koje su vezane za ovu instituciju, počevši od naučno-nastavno-istraživačkog procesa, formiranja različitih tijela, asocijacija studenata – svega onoga što jedan fakultet treba da ima. Ono što se tada desilo jeste da se naš fakultet preselio iz zgrade Fakulteta za metalurgiju i materijale u novu zgradu, gdje se cjelokupan nastavni proces na prvom i drugom ciklusu studija počeo odvijati. Nastavnici i saradnici su dobili nove kabinete, studenti nove učionice i znatno su poboljšani uslovi samog rada u odnosu na prijašnje stanje. Osim toga, započeli smo proces inoviranja nastavnih planova i programa. Na prvom ciklusu su inovirani nastavni planovi i programi, a na drugom ciklusu su uvedena dva potpuno nova studijska programa“, kazao je prof.dr. Brkić koji dužnost dekana Ekonomskog fakulteta obnaša od marta 2015. godine. Prvo je imenovan kao vršilac dužnosti, potom je izabran za dekana i po završetku mandata prošle godine je, jednoglasno, izabran i za drugi mandat. Ono što je ovoj instituciji nedostajalo jeste treći ciklus studija po Bolonjskom modelu, ali od akademske 2020/2021. godine Ekonomski fakultet u Zenici omogućit će kandidatima i treći ciklus studiranja, odnosno studiranje na doktorskom studiju što je bio jedan od zadatih ciljeva u zaokruživanju razvoja naučno-nastavnog procesa na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

U proteklih 15 godina diplomiralo 1.217 studenata
U proteklom periodu, Ekonomski fakultet je organizovao mnoštvo domaćih i međunarodnih istraživačkih projekata. Ove godine, u mogućnosti su realizovati projekat sa GIZ-om (Njemačka agencija za razvoj, op.a.), UNDP-om i ILO-om (Međunarodna organizacija rada, op.a.), u oviru projekta „EU4Business“, u vrijednosti preko 730.000 KM. „Do tada smo imali potprojekat pod nazivom „Cediko“, koji podrazumijeva formirajnje Centra za inovacije i digitalizaciju i konkurentnost metalne prerađivačke industrije regije Srednja Bosna. U projektu ne sudjeluje samo Ekonomski fakultet, nego još dva fakulteta – Metalurško-tehnološki i Pravni, tri komore – Privredna komora ZDK, Srednjobosanskog kantona i Federalna privredna komora, te sedam partnera, a to su naše renomirane bh. kompanije i oblasti metalne industrije“, pojašnjava prof.dr. Brkić. Privreda, nauka ali i državna administracija zahtijevaju, i još više će zahtijevati, stručnjake koji su osposobljeni da se hrabro suočavaju sa brojnim teškoćama i problemima i da ih uspješno prevazilaze, oslanjajući se na kreativnost, znanje, razumijevanje i upornost. Menadžment može biti ponosan na činjenicu da su na Ekonomskom fakultetu studirali studenti iz gotovo svih država Evropske unije, ali su i studenti ovoga fakulteta, u programu mobilnosti „Erasmus+“, usvajali znanje na drugim viskoškolskim ustanovama u Evropi, što je još jedna potvrda da Ekonomski fakultet u Zenici ima i segment internacionalizacije. „Naši studenti su ogledalo rada nastavnika i saradnika, i to je ono čime se mi ponosimo. U proteklih 15 godina, 1.217 studenata diplomiralo je na Ekonomskom fakultetu u Zenici, a ukupno je bilo upisano 2.915 studenata, 31 student stekao je zvanje magistra ekonomskih nauka po starom sistemu studiranja, dok je 41 kandidat stekao zvanje magistra ekonomije po novom sistemu studiranja. Važno je istaći i da su 22 kandidata stekla zvanje doktora ekonomskih nauka. Ova institucija ima prepoznatljiv ugled. Ono čemu mi težimo jeste zadržavanje visokog stepena kvaliteta odvijanja našeg nastavnog procesa, te zapošljavanja novih kadrova“, ističe dekan Brkić.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju Naše riječi