Socijaldemokratska partija BiH Gradski odbor Zenica, 08. 10. 2020. godine, upriličila je press konferenciju, na kojoj je potpisan politički sporazum, zasnovan na programskim načelima, s nezavisnim kandidatom koji je prihvatio izborni program Socijaldemokratske partije BiH. Predsjednik GO SDP BiH u Zenici Mladen Simić je ovom prilikom naglasio kako je GO jednoglasno izabrao, da podršku na narednim izborima pruže nezavisnom kandidatu, aktuelnom gradonačelniku Zenice, Fuadu Kasumoviću.
“Ovom sporazumu je prethodilo sve ono što je u posljednih godinu dana radi SDP. Nudimo najbolji program “Za dostojanstvenu porodicu” i najbolju listu kandidata. Svoj program smo ponudili nezavisnim kandidatima za gradonačelnika Zenice, gosp. Fuadu Kasumoviću i gosp. Borisu Britvaru. U izboru između dva kandidata, od kojih su oba prihvatila naš program, presudilo je to, što što je u protekle četiri godine Klub vijećnika SDP BiH Zenica imao korektnu saradnju sa Gradonačelnikom, a što je rezultiralo nizom realizovanih incijativa i programskih ciljeva SDP-a u Gradu Zenica”, istakao je Simić.
Kasumović se zahvalio SDP BiH za podršku na izborima kao i za podršku u Gradskom vijeću u rješavanju problema grada.
“Sve kapitalne projekte ovog grada smo riješili. Vidjeli ste da su ostale partije davno počele s predizbornim kampanjama koje se zasnivaju na programu ‘Fuad Kasumović’. SDP je jedini napravio program kako vidi u narednih četiri, pa i osam godina ovaj grad. Taj program je veoma dobar i obećavam da ću sve učiniti, a imat ćemo većinu u Vijeću, i neće više biti mukotrpno. Ja i dalje ostajem nezavisni, a moj cilj je da 2022. godine preuzmem Kanton jer ovo dalje ne ide, sistem se mora resetovati”, naglasio je Kasumović.
Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić prisustvovao je potpisivanju sporazuma u Zenici, te je kazao da je, prije nekoliko dana, gostujući u televizijskoj emisiji, izjavio da će u Zenici pobijediti onaj gradonačelnik kojeg podrži SDP BiH.
“Uvjeren sam da je to tako, jer je rukovodstvo lokalne organizacije ove godine napravilo izuzetan iskorak, dobru listu SDP BiH i pripremu. Pravili su program, nudili ga građanima da se o njemu izjasne i sretan sam što je aktuelni gradonačelnik Fuad Kasumović prihvatio da bude to i njegov program i što ćemo zajedno raditi na realizaciji”, zaključio je Nikšić.