U organizaciji Udruženja „Biseri sevdaha“ iz Zenice, protekle nedjelje počela je, 14. po redu, Omladinska kulturna manifestacija „Vranduk – Zenica 2020“. Glavni događaj manifestacije, Festival sevdaha „Vranduk 2020“ i ove godine je, iako u manjem broju, zbog pandemije koronavirusa, okupio zaljubljenike u pjesmu sevdalinku.


Revijalni karakter Festivala
Iako su zbog pandemije koronavirusa mnogi kulturni sadržaji i manifestacije otkazani, kako u BiH, tako i u cijelom svijetu, ova manifestacija, koja zasigurno sadržajem postaje kulturni brend Zenice, Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH, ipak je održana, uz poštivanje preporučenih epidemioloških mjera. Manifestacija je, za razliku od prethodnih godina, održana u Restoranu „Tapas“ Zenica. „Razlog kašnjenja i promjena mjesta održavanja manifestacije je pandemija izazvana koronavirusom, koja je pogodila cijeli svijet, te odluka direktora Muzeja Grada Zenica da otkaže sva kulturno-zabavna dešavanja u tvrđavi Vranduk. Prihvatili smo tu odluku, jer nam je zdravlje naših učesnika i građana priroritet, te nismo željeli da, kao organizatori, budemo razlog nastanka novog klastera“, kazao je Avdo Ismić, predsjednik Udruženja „Biseri sevdaha“. Ove godine, Festival je bio revijalnog, a ne takmičarskog, karaktera. „Slijedeće godine, na naš jubilej – 15 godina organizovanja Festivala, želja nam je održati Festival na starom mjestu, u tvrđavi Vranduk, te vratiti takmičarski karakter Festivala sevdaha ‘Vranduk-Zenica’“, dodaje Ismić.
Izvedbe mladih izvođača, ali i doajena bh. sevdaha


Prisutni gosti uživali su u prelijepim interpretacijama onih mlađih, na kojima ostaje pjesma i svijet, odnosno pobjednika i dobitnika nagrada na dosadašnjim festivalima u Vranduku, ali i u izvedbama doajena bh. sevdaha i bosanske sevdalinke. Dobrodošlicu prisutnima poželio je predsjednik Udruženja, Avdo Ismić. „Drago mi je što smo pobijedili ova online održavanja manifestacija. Večeras se družimo uživo sa sevdalinkom. Ako me pitate kada se vraćamo u Vranduk, reći ću vam slijedeće godine, kada slavimo jedan mali jubilej – 15 godina Festivala. Najljepše mjesto za svedalinku na dunjaluku je Vranduk“, rekao je Ismić.


Dosada je, na 13 prethodnih festivala, učestvovalo više od 200 mladih izvođača iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i susjednih država. Mnogi od njih danas su već poznata imena na muzičkoj sceni. Jedan od njih svakako je Ibro Bublin, a još je mnogo imena koji su svoje prve muzičke korake napravili na ovom festivalu. Raskoš svoga glasa, ali i umijeće izvedbe pjesme sevdalinke pokazali su: Mirela Beganović, Emina Sinanović, Harun Varupa i Amina Bajramović. Na ovogodišnjem Festivalu, osim mladih izvođača, koji su se ranije takmičili na Festivalu sevdaha i pokazali svoje znanje, umijeće i ljubav prema sevdalinci, nastupili su i najbolji interpretatori pjesme sevdalinke iz Bosne i Hercegovine, koji mlađima mogu biti uzor i učitelji: Munir Durmiš, Hajrudin Heli Halač, Sejo Pitić i Hasiba Agić. „U ovome hramu kulture su bili moji počeci. Bila sam članica Kulturno-umjetničkog društva „Ibrahim Perviz“. Ove prostorije smo koristili za probe. Posebno mi je drago kada sam u Zenici, sa mojim dragim Zeničanima, dragim prijateljima i porodicom“, istakla je Hasiba Agić. Ljubitelji sevdaha i sevdalinki imali su priliku čuti pjesme sevdalinke koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a neke od njih su: „Ah, što ćemo ljubav kriti“, „Čudna jada od Mostara grada“, „Oj, jeseni, tugo moja“, „Moj dragane, što me zaboravljaš“, „Moj zumbule“,…. Poznati bh. novinar i voditelj Enver Šadinlija i ove godine je bio u ulozi voditelja. „Ovo je festival koji je, u svakom slučaju, za sva svoja događanja i održavanja. zaslužio jedno veliko priznanje i pokazao svoju vrijednost, a što će, zasigurno, nastaviti i u budućem vremenu“, istakao je Šadinlija.
Sve izvođače pratio je izvrsni orkestar Rima bend, a Udruženje je posebne riječi hvale uputilo onima koji su podržali ovogodišnji Festival, a to su: Grad Zenica, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kluturu i sport ZDK i BH Telecom. Jedan od medijskih pokrovitelja bila je i naša medijska kuća.