Prigodnim obraćanjima, polaganjem cvijeća i vjerskim programom, u petak je, na spomen-obilježju u mjestu Ljubina, u blizini Semizovca, obilježen 21. juni – Dan sjećanja na 13 šehida Trećeg manevarskog bataljona Kakanj koji su živote za slobodu dali u drugoj polovini juna 1995. godine na semizovačkom ratištu u operaciji deblokade Sarajeva.
Armija Republike BiH juna mjeseca 1995. godine pokreće operaciju deblokade Sarajeva. U operaciji su angažirane snage sastavljene od najboljih jedinica Armije R BiH među kojima je posebna uloga pripala Trećem manevarskom bataljonu Kakanj. Na sarajevsko ratište Treći manevarski bataljon se upućuje 10. juna 1995. godine, a 21. juna 1995. godine, u ranim jutarnjim satima, ovladava prvom linijom odbrane neprijatelja, te se spušta i ovladava dijelom komunikacije Srednje-Semizovac, čime stvara uslove za uvođenje drugih jedinica radi eksploatacije dostignutih linija i produžetka napada prema Sarajevu. Istog dana, u kasnim popodnevnim satima, uz jak kontraudar daleko nadmoćnijeg neprijatelja, 3. manevarski bataljon je prinuđen na povlačenje. Ostala je zapamćena i zabilježena nevjerovatno snažna i nesalomljiva želja kakanjskih boraca da se spuste do semizovačke ceste i krenu dalje prema Sarajevu, sa željom da građanima ovog okupiranog, ugnjetavanog i razaranog grada donesu slobodu.
„Bili su to mladi ljudi, ali su svojim razmišljanjem, shvatanjima i patriotizmom bili daleko ispred svojih mladih godina. Snaga njihovog domoljublja i odlučnost sa kojima su se borili za slobodu kazuju da su to bili posebni ljudi kakvih na ovom prolaznom svijetu nema puno, ali ih ima taman toliko da svojim primjerom svjedoče u čemu se ogleda smisao života. Neki od njih su tek bili osjetili mladalačku radost, a neki su tek bili postali roditelji. Mogli su da ne budu u prvim redovima, ali oni su bili dobrovoljci, diverzanti, heroji i ustrajni borci za slobodu. Imali su svoje mladalačke snove, zanimacije i hobije i mogli su u tome pronaći smisao svoga mladog života, ali oni su bili posebni jer su znali da iznad ovozemaljskih zanimacija i radosti ima nešto više što je sveto i što je vrijedno borbe i vlastite žrtve. Mogli su tog 21. juna da budu daleko od ove vijugave ceste, ali oni su bili na ovom vrućem asfaltu i branili ga do zadnjeg otkucaja njihovog hrabrog srca. Možda jednom dočekamo i dan kada će njihova imena biti ispisana u centru glavnog grada na spomeniku svim borcima koji su sa vanjskog prstena opsade Sarajeva pokušavali donijeti slobodu“, kazao je, između ostalog, Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.