U okviru projekta „Čuvajmo naslijeđe za buduće generacije”, koji je podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, a kako bi ukazali na značaj našeg kulturno-historijskog naslijeđa, objavljujemo ćemo članke o spomenicima na području Zeničko-dobojskog kantona posvećenim ljudima i događajima koji su obilježili period 20. vijeka. Spomenik u KPZ Zenica U krugu Kazneno-popravnog zavoda Zenica nalazi se spomen-obilježje podignuto dvanaestorici zeničkih antifašista i rodoljuba iz mjesnih zajednica Banlozi, Tetovo i Gradišće, streljanih 26. januara 1943. godine u zeničkoj kaznionici. „Spomenik je postavljen lijevo od glavnog ulaza KPD-a u zelenu površinu. Sastoji se od postamenta kojem se pristupa stepenicama obrađenim u kuliru. Desno od stepenica postavljena je okrugla betonska vaza, a lijevo od stepenica postament se produžava u postolje za jarbole. Konstrukcija je izvedena savijanjem cijevi i tako da tvori lik trapeza. Spomenik je osvijetljen sa dva reflektora postavljena na tlo u zelenu površinu kod prednjih uglova postamenta“, napisano je, između ostalog, u opisu spomenika u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, objavljenog u publikaciji „Elaborat o stanju spomen-obilježja iz perioda NOB-a na području S.O. Zenica“ iz 1989. godine. Na ploči koja se nalazi na spomen-obilježju u Kazneno-popravnom zavodu Zenica ispisan je prigodan tekst i imena palih boraca. Slova su klesana i bojena srebrenom bojom, a tekst je pisan na latinici. „Na stratištu Kazneno-popravnog doma 26. januara 1943. godine, njemački okupator streljao je dvanaest zeničkih ilegalaca-aktivista NOP-a: Ahmet Alić, Hasan Bajramović, Nazif Bajramović, Rifat Čolaković, Meho Ismić, Mulo Kovač, Zulfo Okan, Fehim Selimović, Avdan Skomorac, Salih Skomorac, Sejfo Skomorac i Hasan Šišić. Noseći nadu u izmučenim očima, oni su smrti prkosili najmoćnijim oružjem“, napisano je na ploči. Spomenik u Kazneno-popravnom zavodu Zenica izgrađen je 1973. godine, a autor je arh. Karlo Kužatko. Spomenik i spomen-kosturnica u Nemili Nemila je u otporu fašistima imala značajnu ulogu. Nemilski kraj je dao 160 boraca u jedinice NOVJ, a u dva sela (Šerići i Vranduk) su bile jake seoske milicije. Među poznatijim antifašistima Nemile su Devleta Telalović, Avdija Ahmetspahić, Smajo Ajanović, Rifet Ahmetspahić i Ibrahim Malkoč, koji je poginuo kao zamjenik političkog komesara čete 4. istočnobosanske proleterske brigade u 5. neprijateljskoj ofanzivi na Trhovu. U spomen-kosurnici, koja se nalazi u centru Nemile, nalaze se posmrtni ostaci boraca 1. proleterske brigade, 3. dalmatinske brigade, 4. vojvođanske brigade i pripadnici četiri krajiške NOU brigade. „Neka je vječna slava i hvala palim borcima koji dadoše svoje živote za oslobođenje socijalističke Jugoslavije“, piše na ploči koja se nalazi na spomeniku u Nemili. (I. Nezić)

„ČUVAJMO NASLIJEĐE ZA BUDUĆE GENERACIJE-SPOMENICI IZ 20. VIJEKA“


U okviru projekta „Čuvajmo naslijeđe za buduće generacije”, koji je podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, a kako bi ukazali na značaj našeg kulturno-historijskog naslijeđa, objavljujemo ćemo članke o spomenicima na području Zeničko-dobojskog kantona posvećenim ljudima i događajima koji su obilježili period 20. vijeka.
Spomenik u KPZ Zenica

U spomen-kosurnici, koja se nalazi u centru Nemile, nalaze se posmrtni ostaci boraca 1. proleterske brigade, 3. dalmatinske brigade, 4. vojvođanske brigade i pripadnici četiri krajiške NOU brigade.

U krugu Kazneno-popravnog zavoda Zenica nalazi se spomen-obilježje podignuto dvanaestorici zeničkih antifašista i rodoljuba iz mjesnih zajednica Banlozi, Tetovo i Gradišće, streljanih 26. januara 1943. godine u zeničkoj kaznionici. „Spomenik je postavljen lijevo od glavnog ulaza KPD-a u zelenu površinu. Sastoji se od postamenta kojem se pristupa stepenicama obrađenim u kuliru. Desno od stepenica postavljena je okrugla betonska vaza, a lijevo od stepenica postament se produžava u postolje za jarbole. Konstrukcija je izvedena savijanjem cijevi i tako da tvori lik trapeza. Spomenik je osvijetljen sa dva reflektora postavljena na tlo u zelenu površinu kod prednjih uglova postamenta“, napisano je, između ostalog, u opisu spomenika u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, objavljenog u publikaciji „Elaborat o stanju spomen-obilježja iz perioda NOB-a na području S.O. Zenica“ iz 1989. godine.
Na ploči koja se nalazi na spomen-obilježju u Kazneno-popravnom zavodu Zenica ispisan je prigodan tekst i imena palih boraca. Slova su klesana i bojena srebrenom bojom, a tekst je pisan na latinici. „Na stratištu Kazneno-popravnog doma 26. januara 1943. godine, njemački okupator streljao je dvanaest zeničkih ilegalaca-aktivista NOP-a: Ahmet Alić, Hasan Bajramović, Nazif Bajramović, Rifat Čolaković, Meho Ismić, Mulo Kovač, Zulfo Okan, Fehim Selimović, Avdan Skomorac, Salih Skomorac, Sejfo Skomorac i Hasan Šišić. Noseći nadu u izmučenim očima, oni su smrti prkosili najmoćnijim oružjem“, napisano je na ploči.
Spomenik u Kazneno-popravnom zavodu Zenica izgrađen je 1973. godine, a autor je arh. Karlo Kužatko.
Prilikom pripreme ovog teksta podatke o spomeniku koji se nalazi u Kazneno-popravnom zavodu Zenica te spomeniku i spomen-kosturnici koji se nalaze u centru Nemile pronašli smo u publikaciji „Elaborat o stanju spomen-obilježja iz perioda NOB-a na području S.O. Zenica“, objavljene 1989. godine. U narednim brojevima „Naše riječi“ predstavit ćemo spomenike iz perioda 20. vijeka sa područja Visokog, a potom i ostalih gradova Zeničko-dobojskog kantona.
Spomenik i spomen-kosturnica u Nemili
Nemila je u otporu fašistima imala značajnu ulogu. Nemilski kraj je dao 160 boraca u jedinice NOVJ, a u dva sela (Šerići i Vranduk) su bile jake seoske milicije. Među poznatijim antifašistima Nemile su Devleta Telalović, Avdija Ahmetspahić, Smajo Ajanović, Rifet Ahmetspahić i Ibrahim Malkoč, koji je poginuo kao zamjenik političkog komesara čete 4. istočnobosanske proleterske brigade u 5. neprijateljskoj ofanzivi na Trhovu.
U spomen-kosurnici, koja se nalazi u centru Nemile, nalaze se posmrtni ostaci boraca 1. proleterske brigade, 3. dalmatinske brigade, 4. vojvođanske brigade i pripadnici četiri krajiške NOU brigade. „Neka je vječna slava i hvala palim borcima koji dadoše svoje živote za oslobođenje socijalističke Jugoslavije“, piše na ploči koja se nalazi na spomeniku u Nemili.


POD POKROVITELJSTVOM MINISTARSTVA
ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK