ONI SU BUDUĆNOST BIH


  • Školske i sportske obaveze uspio uskladiti
    dobrom organizacijom vremena

Polovinom maja ove godine, ispraćena je 29. generacija maturantica i maturanata Medrese „Osman-ef. Redžović“ u Visokom, jedne od najboljih generacija Medrese u posljednje vrijeme. Najbolji učenici ove generacije su Visočani, Ilhana Smajić i Nedim Smajić, čiji su trud i zalaganje prepoznati i koji će, iz Medrese, pamtiti i čuvati samo lijepe uspomene.
Lijepe uspomene
„Naravno da mi titula Učenika generacije znači i to je uspjeh na koji sam najviše ponosan u svom dosadašnjem životu. Za titulu Učenika generacije sam uložio mnogo truda, ali i vremena. Biti najbolji učenik nije samo puko učenje nego i učestvovanje u mnogim vannastavnim aktivnostima. Od prvog razreda srednje škole pa do samog kraja, izdvajao sam mnogo vremena za učenje i aktivnosti. Bilo je teško ali na kraju se taj uloženi trud isplatio“, kaže Nedim.
Internatski život je, kaže, nešto najljepše što srednjoškolac može da doživi. „Biti sa prijateljima pet dana u sedmici sve vrijeme je stvarno neprocjenjivo vrijedno. Moje najljepše uspomene se upravo vežu za internat. Svaki dan proveden tu je prelijepa uspomena koja je priča za sebe. Također, stvar koja će mi mnogo faliti je prijateljski odnos profesora sa učenicima, uvjeren sam da takav odnos mogu doživjeti samo učenici Medrese“, kaže Nedim.
Učešće u vannastavnim aktivnostima i radionicama
Tokom srednjoškolskog obrazovanja, najviše su ga, kaže, dojmile vannastane aktivnosti i svaku slobodnu priliku i vrijeme je koristio za učestvovanje u njima. „Učestvovao sam na međumedresanskom takmičenju iz bosanskog jezika, gdje smo ekipno, kao Medresa, zauzeli treće mjesto. Učestvovao sam i na mnogim radionicama, a najviše sam uživao na radionici za poduzetnike koja se održavala na engleskom jeziku, a radionicu je organizovala organizacija “International waqf fund”“, ističe Nedim.
Podjednako uspješan i nogometaš
Osim odličnih ocjena i mnogih školskih postignuća, ovaj Visočanin je i uspješan nogometaš, ali i primjer kako se trudom, zalaganjem, a ponekada i odricanjem, postaje uspješan na mnogim poljima. „Nogometom se bavim od svoje pete godine. Trenutno fudbal igram u Švedskoj, u ekipi Norrköpings IF “Bosna” gdje imam potpisan ugovor, a prošao sam kroz omladinske selekcije i igrao u prvom timu NK “Bosna” Visoko. Školske i sportske obaveze sam uspio uskladiti dobrom organizacijom vremena. Bilo je teško ali kada se vrijeme dobro organizuje sve se može stići“, kaže Nedim, koji trenutno obavlja i dužnost imama u Norrköpingu, u Švedskoj.
„U budućnosti planiram biti softverski inžinjer. Upisao sam “International Burch University”, smjer “Information technology”. Ovaj fakultet sam upisao zbog toga sto smatram da treba pratiti tehnologiju koja, iz dana u dan, sve vise napreduje, a i zbog toga što sam zainteresovan za ovakve stvari“, kaže nam, na kraju, Nedim Smajić.


POD POKROVITELJSTVOM MINISTARSTVA
ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK