Autorska ekipa predstave: Limuni...

Jubilarna 75. umjetnička sezona u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je počela a u pripremi su brojna iznenađenja za sve posjetitelje. Prema riječima Elvira Škilje, voditelja Službe marketinga i prodaje zeničkog pozorišta, kompletan program će biti u znaku ove značajne godišnjice.
Novi naslovi
Pripremljeni su novi naslovi koji će se raditi a sezona se, nakon gostujućih izvedbi Enisa Bešlagića „Da sam ja neko“ i komedije „Ko je lud?“, otvara sutra (srijeda, 11. septembar) repriznom izvedbom predstave Dennisa Kellyja „Siročad“ a u režiji Ivana Plezibata.
– Naslovi svih predstava koje ćemo radit će biti naknadno objavljeni. Na Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni pripremamo dvije nove predstave. U saradnji s Kamernim-simfonijskim orkestrom smo formirali segment koji smo nazvali Koncertna sezona. Već 25. septembra će Kamerni-simfonijski orkestar imati svoj prvi koncert u novoj sezoni na našoj Velikoj sceni. Najmanje jednom mjesečno ćemo u repertoaru imati izvedbe koncerata raznih profila u našoj zgradi -kazao nam je Škiljo.


Gostujuće izvedbe
– Predstava Selme Ćosić i Nedžme Čizmo „Moram ti nešto reći“ rađena u sklopu DOLS-a zeničkog pozorišta gostuje na „XIX PitchWise“ festivalu u Sarajevu. Mislim da će ta predstava ove sezone imati puno gostovanja jer su reakcije izuzetno pozitivne. Na Festivalu glumca BiH u Konjicu učestvujemo s predstavom „Siročad“. Također, predstava Asje Krsmanović „Kiselina“ u režiji Nermina Hamzagića, nakon gostovanja u Sarajevu, učestvuje na Međunarodnom festivalu pozorišta „Zlatna vila“ u Prijedoru -kazao je Škiljo.


Prva premijerna izvedba u novoj sezoni će biti krajem mjeseca septembra a riječ je o djelu Sama Steinera „Limuni, limuni, limuni, limuni, limuni…“ u režiji Ajle Bešić kojoj će ovo biti treća režija u BNP-u. U ovom komadu se zamišlja svijet u kojem smo prisiljeni govoriti manje, promišlja se o tome šta govorimo i kako to govorimo, o stvarima koje možemo čuti samo u tišini, o aktivizmu, kontaktu očima i limunima, limunima, limunima, limunima, limunima… Ovaj vrli novi svijet, od najviše 140 dnevno izgovorenih riječi, prelomljen je kroz par koji plovi ljubavlju i intimnošću. Ekipa Naše riječi je prošle sedmice prisustvovala jednoj od proba te obavila razgovor s autorskom ekipom.
– Radili smo mjesec dana prije godišnjih odmora te uradili dosta tog i sad samo nastavljamo. Atmosfera je, kao i uvijek u BNP-u, super, svi su spremni i raspoloženi za rad. Riječ je o komadu koji govori o mladom paru koji je u vezi te o njihovom neslaganju. Tu negdje se isprepliće i neka politička situacija, njihovi strahovi -kazala nam je Bešić.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju


POD POKROVITELJSTVOM MINISTARSTVA
ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK