Detalji sa predstave "Kiselina"

Predstava „Kiselina“ prema tekstu Asje Krsmanović, u režiji Nermina Hamzagića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII Festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i Scene MESS Sarajevo, odigrana je prošle sedmice na Međunarodnom festivalu pozorišta „Zlatna vila“ u Prijedoru.
Brojne nagrade u Prijedoru

Detalji sa predstave “Kiselina”

Na zatvaranju ovog Festivala, u subotu, 28. septembra zvanično su dodijeljene nagrade, a predstava „Kiselina“ je nagrađena s čak šest nagrada. Stručni žiri u sastavu: Olga Odanović, David Alić i Zijah Sokolović upravo je predstavu „Kiselina“ proglasio najboljom predstavom ovogodišnje „Zlatne vile“. U obrazloženju su naveli da je to „predstava koja je od stvarnosti napravila iluziju, a od iluzije napravila stvarnost.“ Stručni žiri je dodijelio Nagradu za najbolju režiju Nerminu Hamzagiću za režiju predstave „Kiselina“ navodeći u obrazloženju da je predstava režirana „razigrano, inteligentno, maštovito, provokativno, nenametljivo, bolno, romantično, istinito, poetično, smiješno.“ Nagrada za najbolju mušku ulogu je pripala Mirvadu Kuriću, a Nagrada za najbolju žensku ulogu Gordani Boban, a u obrazloženju za obje nagrade Stručni žiri je naveo da se dodjeljuju „za glumačku lakoću igre u ostvarivanju kompleksnosti lika“ u predstavi „Kiselina“.

Detalj sa predstave “Siročad”

Nagrada za najbolju scenografiju je dodijeljena Sabini Trnka za „scenografiju koja je uspjela da postane fascinantna slika svijeta u kojem njeni likovi žive, ali također i sublimira njihove unutrašnje svjetove.“ Stručni žiri je Nagradu za najbolju autorsku muziku dodijelio Enesu Zlataru (Bure) navodeći da je to muzika „koja na jedan nenametljiv, suptilan i sugestivan način, postaje sastavni dio predstave života, smrti i rađanja. Ono što daje snagu ovoj muzici je to što je glumci izvode i tako postaje novi lik u predstavi.“
Nagrada u Konjicu
U Konjicu je od 29.8. do 30.09. održan 11. Festival Glumca BiH koji je i ove godine prikazao presjek najboljih izdanja bosanskohercegovačkih teatarskih produkcija. Nagrada za najboljeg glumca na Festivalu glumca BiH u Konjicu pripala je Zlatanu Školjiću za ulogu Liama u predstavi BNP-a „Siročad“ nastalu po tekstu Dennisa Kellyja a u režiji Ivana Plazibata.
– Ovo je treća nagrada za moju ulogu u predstavi „Siročad“, za meni izuzetno dragu ulogu. Ova nagrada mi je posebno značajna jer je publika ta koja je odlučivala. Nekad se desi da žiri dodijeli nagradu koja se možda može dovesti u pitanje ali ovaj put je publika odlučila da je naša predstava na Festivalu i moja uloga bila posebna -kazao je Školjić u izjavi za Našu riječ a potom pozvao ljubitelje pozorišta da pogledaju novu predstavu u BNP-u „Limuni, limuni, limuni, limuni, limuni“.