U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica prošle srijede premijerno je izvedena predstava „Limuni Limuni Limuni Limuni Limuni“ prema tekstu Sama Steinera, u režiji Ajle Bešić i u produkciji BNP-a. Ovo je bila 765. premijera a druga u toku aktualne 75. umjetničke sezone zeničkog pozorišta.
Samo 140 riječi
Direktor BNP-a Miroljub Mijatović je istakao da je ova predstava bila planirana već prije dvije godine, te da je ovo već treća režija mlade rediteljice Ajle Bešić u Zeničkom pozorištu. Mijatović je kazao da se ovom predstavom vraća u „život“ Podrumska scena, te je najavio da će u narednim godinama biti u cilju da se bar jednom godišnje producira predstava na ovoj sceni.
– Rad na Podrumskoj sceni iziskivao drugačiji pristup i prilagođavanje cjelokupne estetike ovom prostoru. Predstava govori o dvoje ljudi, odnosno o paru koji se nađe u čudnoj situaciji i čeka da stupi na snagu zakon koji kaže da mogu dnevno reći samo 140 riječi. Njih dvoje nisu u najboljem odnosu, ali se sve vrijeme tješe da se dovoljno poznaju i da im taj zakon neće donijeti ništa loše. Glavna tema jeste nedostatak komunikacije među ljudima, ali je važno i pitanje koje postavlja predstava upravo to koliko nas strah određuje u našim životima -kazala je Bešić.
Glumica Tamara Miličević-Stilić je istakla da predstava ima dvije glavne teme: ljubav i zakon.


Miroljub Mijatović je potvrdio da je nedavno na jednom mjestu, iznad velike scene, došlo do prokišnjavanja.
– Vlasnik zgrade, odnosno osnivač i finansijer, Grad Zenice je o tome obaviješten. A oni su povukli garancije koje postoje kao i za sve druge urađene radove. Nadzor je ponovno obavio svoj nadzor, izvođač radova je bio tu i vidjet ćemo šta će se dešavati u narednim danima -kazao je Mijatović te dodao da, kad su u pitanju infrastrukturni radovi, sljedeći je pod na velikoj sceni kao i zamjena tepiha na gornjem foajeu. U narednoj kalendarskoj godini bi se trebali renovirati i toaleti za publiku.


– Nije neobično da, kad radimo predstavu u kojoj se dotičemo međuljudskih odnosa, i privatno razgovaramo o tim stvarima. Mislim da je na granici nemogućeg da radimo samo mehanički bez da dijelimo jedni s drugim svoja lična iskustva. Mislim da smo puno učili jedni od drugih upravo o razumijevanju prema drugim. Iskreno se nadam da ćemo u svakom narednom igranju barem djelić tog prenijeti i na publiku koja će se, potom, povezati s nama i onim o čemu govorimo -istakla je Miličević-Stilić.
Višestruko nagrađivani glumac zeničkog BNP-a Zlatan Školjić je kazao da je za njega ova predstava drugačija po mnogo čemu – od atmosfere do prostora rada.
– Ovo je stvarno jedan od zanimljivijih projekata. Proces je bio vrlo jednostavan, što se tiče naših međuljudskih odnosa. Ali nije bio jednostavan kad je u pitanju kopanje po samom sebi i upoznavanju kako mi komuniciramo s najbližim pa i onim koje samo susrećemo. Mislim da je to najvažnija „linija“ koja vodi predstavu. Ovo će za publiku biti predstava koju će voljeti gledati i više puta -istakao je Školjić.
Ansambl predstave
Uloge u predstavi imaju Tamara Miličević-Stilić i Zlatan Školjić. Dramaturgiju i prijevod teksta predstave potpisuje Armin Behrem. Scenografiju potpisuje Sabina Trnka, a kostimografiju Lejla Hodžić. Za muziku predstave je bio zadužen Nedim Zlatar.