Violinistica, violistica i dirigentica Andrea Nikolić i pijanist Stipe Bilić jedinstven su duo na međunarodnoj muzičkoj sceni i zajedno djeluju od 2016. godine. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja, a posebno se posvećuju savremenom repertoaru i radu sa živućim skladateljima, redovito koncertirajući u nekim od najznačajnijih dvorana svijeta – od daleke Kine do brojnih zemalja Europe.
Andrea Nikolić jedna je od najsvestranijih violinistica, koja svoje korijene vuče iz Vareša i kojeg posljednjih godina neumorno i s mnogo entuzijazma kulturno i umjetnički uzdiže. Ova umjetnica živi i radi u Beču, gdje je osnovala i predvodi Wien – International Soloists Ensemble – WISE sastavljen od međunarodnih muzičara mlađe generacije. Andrea je i umjetnička direktorica Međunarodnog festivala kamerne muzike u Bosni i Hercegovini Vareš Classic Festivala, a od 2020. i Festivala suvremene glazbe i umjetnosti CRO-ArT u Beču. Ovaj duo je prošle sedmice, treću godinu u nizu, nastupio u velikoj sali Hrvatskog doma „Kralj Tomislav“ u Zenici.
Nikolić je u razgovoru za Našu riječ kazala da je uz pomoć prijatelja od 2013. godine pokrenut VaClaF.
– Povezujemo se i s osnovnom i srednjom muzičkom školom u Zenici, podržavamo mlade talente. Imamo Next generation koncert, VaClaf Academy, majstorske tečajeve… U sklopu tog muzičkog razvoja, u Varešu se 2014. godine ponovno otvorila muzička škola u kojoj je, za sad, samo klavir kao glavni predmet. Međutim, s ovim suradnjama sa školama u Zenici želimo to proširiti diljem BiH. Potrebna je platforma, kritična masa kao i za sve, potrebno je izgraditi publiku. Mi smo to u Varešu uspjeli ali to je jedna mikro zajednica koja je baštinila kulturno naslijeđe još od prije, veoma obrazovana zajednica. Vareš je, zaista, što se tog tiče jedan fenomen u cijeloj BiH -kazala je Nikolić na kraju.