Na vijest da je dio Bosne i Hercegovine, odnosno područja općina Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica i Kreševo stradala u razornim poplavama i klizišta i da, nažalost ima i ljudskih žrtava, solidarisali su se i građani općine Maglaj kojima je još uvijek u sjećanju 2014. godina. Tada su brojni građani i sa ovih područja pružili ruku pomoći Maglaju i Maglajlijama. Na terenu je kontakt osoba bila Eldina Mehinagić, članica Općinskog štaba CZ Maglaj, a spremnost da se pomogne izrazio je i Mirsad Mahmutagić, načelnik općine.
Organizovano prikupljanje pomoći
Svakodnevno se grupe građana Maglaja organizovano uključuju u akcije na terenu i rade odličan posao, a među njima su i članovi i volonteri Udruženja „Fojničani“ Maglaj koji su u proteklim danima bili angažovani na području općine Fojnica. Tokom proteklog vikenda, u organizaciji Udruženja HAJR Maglaj put Fojnice se zaputio i autobus sa volonterima. Članovi ovog udruženja su ubrzo nakon saznanja o katastrofi koja je pogodila ovaj dio Bosne i Hercegovine u Jablanicu dopremili pomoć vrijednu oko 7.000 KM što su bile donacije građana. Na pogođenom području bila je i mehanizacija lokalnih firmi, a stanovništvu su na usluzi bili i zdravstveni radnici Doma zdravlja Maglaj, Službe hitne medicinske pomoći. Članovi NVO i sportskih kolektiva (NK Natron) također organizuju akcije prikupljanja novčanih sredstava kao pomoć postradalim.
Ima dovoljno hrane, odjeće, obuće…
Tokom vikenda, 5. i 6. oktobra na područje općine Jablanica uz Općinske organizacije Crvenog križa/krsta Maglaj upućeno je 15 tona pomoći, prikupljene od građana. I dalje se u prostorijama Crvenog križa/krsta Maglaj prikuplja pomoć, sa akcentom na materijalno-tehnička sredstva: čizme, lopate, zaštitna odijela rukavice, lampe, kolica i ostala oprema kao i voda koja je i dalje potrebna. „Molimo građane da za sada ne donose hranu, deke, posteljinu, odjeću i obuću, jer prema informacijama sa terena, skladišta su im puna. Ukoliko ovakva vrsta pomoći bude bila potrebna na pogođenim područjima, informisaćemo javnost. Također, važna preporuka je da se na pogođena područja odlazi isključivo organizovano. Jako smo zadovoljni odzivom i angažmanom građana. Od sredstava koje smo skupili za samo jedan dan već smo kupili agregat, a imamo namjeru kupiti još jedan“, ispričao nam je Ismar Mehinagić, sekretar Crvenog križa/krsta Maglaj.
U Regionalnom odboru „Merhamet“ Maglaj svakodnevno primaju novčana sredstva koja prikupe dobri ljudi – pojedinci i kolektivi, a kako je objavljeno u stalnom su kontaktu sa kolegama u RO „Merhamet“ Mostar. Sva namjenski prikupljena pomoć će biti dostavljena na pogođena područja u narednom periodu uz kupovinu neophodnih i najpotrebnijih stvari o čemu će javnost biti takođe informisana.
Medžlis IZ Maglaj u petak, 11.oktobra u svim džamijama MIZ Maglaj nakon džuma namaza organizovao je sergiju za pomoć stanovništvu ugroženom i pogođenim poplavama, a Udruženje HAJR Maglaj u restoranu MAT AM postavilo je humanitarne kutije, kao i na dvije lokacije u Novom Šeheru, a i dalje su u funkciji dva telefona – Pomozi.ba 17039 i MDD Merhamet BiH 17061. Pozivom donirate 2 KM. Pružite pomoć onima kojima je u ovom trenutku najpotrebnija!