Jučer (ponedjeljak) je pronađeno tijelo posljednje žrtve razornih poplava i odrona za kojom se tragalo u Donjoj Jablanici. Tijelo je nađeno u Grabovičkom jezeru prilikom čišćenja, a radi se o ženi kojoj će danas također biti klanjana dženaza u gradskom haremu Jasen u Jablanici zajedno s ostalih 18 žrtava.
“Tijelo je pronađeno kod Grabovičke brane. Djelatnici i uposlenici Elektroprivrede koji su čistili smeće su pronašli tijelo i o tome obavijestili nas i policijske službenike. Odmah smo izašli na teren, utvrdili da se radi o ljudskom tijelu i identifikovali smo ga i dalje su policijski službenici obavili svoj posao. Ovo je sve mnogo teško, ali opet nam je i drago što je pronađena i posljednja žrtva kojoj će se klanjati kolektivna dženaza”, kazao je za Sabahudin Spahović iz FUCZ-a.


Pronalaskom posljednje žrtve u Jablanici broj stradalih u razornim poplavama na ovom području iznosi 19, a u Konjicu četiri. U Konjicu se još traga za jednom nestalom osobom. Nedavne poplave su zahvatile Kreševo i Kiseljak gdje na svu sreću nije bilo stradalih, dok su u Fojnici stradale tri osobe.


Kolektivna dženaza-namaz stradalim u poplavama na području Donje Jablanice bit će klanjana u utorak, 15. oktobra u 14.00 sati, potvrđeno je iz Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Jablanica.
U haremu “Jasen” u Jablanici dženaza-namaz predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, a ukop nastradalih bit će organiziran na mjesnim mezarjima Donja Jablanica, Djevor i Zlate.
“U ovim trenucima naše kolektivne kušnje i suosjećanja s obiteljima nastradalih, naša je obaveza dženaza-namaz organizirati na najdostojanstveniji način. U saradnji s općinskim Kriznim štabom Medžlis Islamska zajednica je definirao pojedinačne tehničke detalje o iskopu mezara, obredu dženaze kao i organizaciji tevhida nakon podne namaza u Čaršijskoj džamiji u Jablanici”, poručio je glavni imam MIZ Jablanica Ekrem-ef. Hodžić.
Općinski štab civilne zaštite općine Jablanica na 15. sjednici donio je Odluku kojom se 15. oktobar 2024. godine proglašava Danom žalosti na području općine Jablanica zbog žrtava poplava i klizišta.