Redakciju Naše riječi jučer je (ponedjeljak, 21. oktobar) posjetio Vlado Marković te poklonio jedan primjerak monografije „Žepački sportski vremeplov“. Na početku razgovora je istakao da je sam proces intenzivnog prikupljanja materijala i sklapanja istog na skoro 300 stranica, trajao tri i pol godine.
– Velik sam ljubitelj sporta, kao i naš općinski načelnik Mato Zovko te smo razgovarali nakon što je objavljena knjiga „Kronologija važnijih događaja žepačkog kraja i bliže okolice“ da napravim knjigu o sportu u Žepču. Na ovim stranicama su obuhvaćeni svi sportski podaci od 1919. godine pa do unazad desetak godina, tu su svi sportovi kao i drugi razni oblici druženja, od nekadašnje SOFK-e, sportskih saveza… -kaže Marković te dodaje da je knjiga preporučljiva svim generacijama Žepčaka.
– Na stranicama se nalazi oko 600 fotografija, sakupljanje materijala je bio sizifovski posao. Svjedok sam sportskih dešavanja u Žepču u ‘60im i ‘70im godinama jer sam bio igrač prve generacije žepačke košarke. Opisani su nastanci nogometnih, odbojkaških, judo klubova, šaha… Ozbirom na to da postoji vrlo malo „fizičke“ građe, kao izvor informacija sam koristio malo starije ljude koji se dobro sjećaju tih perioda. Naravno, tu je dosta materijala i iz Naše riječi. Napravio sam jedan miks povijesnih podataka, kronologije, priča… U to ime sam dobio i nagradu za životno djelo iz oblasti sporta na nivou Općine Žepče -kazao je Marković a potom dodao da mu cilj kod stvaranja ove knjige nije bio proglasiti najbolje, nego evidentirati i pokazati događaje. Na kraju razgovora je istakao da je za budućnost sporta u svakoj zajednici bitan entuzijazam, kojeg je sve manje, kao i masovnije uključivanje roditelja u sportske aktivnosti.