Vlada Zeničko-dobojskog kantona primila je na znanje Program rada, razvoja i organizacije integrisanog zdravstvenog informacionog sistema na području ovog kantona, koji je prethodno usvojio UO JU Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) ZDK-a, saopćila je Press služba.
Uskoro javni poziv
Kako je rekao direktor ZZO ZDK Omer Škaljo, planom javnih nabavki ove ustanove predviđena su potrebna finansijska sredstva, a uskoro je planirano raspisivanje javnog poziva za uspostavu jedinstvenog informacionog sistema koji će uvezati sve zdravstvene ustanove u ovom kantonu.
“Informacioni sistem će omogućiti veću prohodnost i kvalitetniji pristup rada kada je u pitanju razmjena informacija između svih domova zdravlja, Kantonalne bolnice Zenica i Opće bolnice Tešanj, povećati kvalitet rada u korist svih osiguranih lica, s jedne strane, a s druge strane napraviti ogromne uštede kod razmjene informacija, jer će protok informacija biti brži, a usluga prema osiguranim licima efikasnija po bilo kom osnovu”, rekao je Škaljo.
Obuhvaćeni svi segmenti
Naglasio je da je ZZO na području grada Zenice već izvršio informatičko uvezivanje Kantonalne bolnice, Doma zdravlja, Zavoda za medicinu rada i ZZO-a, a isto tako i ostalih domova zdravlja na području ovog kantona.
Dodao je da će uspostavom jedinstvenog informacionog sistema biti obuhvaćeni svi segmenti, uključujući i elektronsku zdravstvenu knjižicu, kao i elektronski recept u apotekama, koji je već u funkciji.