Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za privredu, usvojila je Odluku o odobravanju i dodjeli sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona na području ovog kantona u iznosu od 860.259,20 KM, saopćila je Press služba.
Drugi javni poziv
Ministar za privredu Zlatko Jelić rekao je da su sredstva dodijeljena putem javnog poziva na koji su pristigle prijave osam gradova i općina, od kojih je šest bilo ispravno.
Ovo je, dodao je, drugi javni poziv za poslovne zone, a finansira se iz sredstava od milon maraka koja su osigurana usvojenim rebalansom kantonalnog budžeta.
“Pravo na subvenciju i izgradnju poslovnih zona ostvarile su općine Usora, Tešanj, Vareš, Doboj Jug, Maglaj i Breza, dok su Grad Zenica i Općina Olovo dostavili neuredne prijave. S ovom odlukom, od 2016. godine do danas za poslovne zone smo izdvojili 7 miliona KM, što su značajna sredstva”, rekao je Jelić.
Podrška od 10 miliona KM
Naglasio je da su Vlada i Ministarstvo za privredu opredijeljeni za razvoj svih lokalnih zajednica u ovom kantonu, te da je od 2009. godine, otkad se realizuje ovaj program, za poslovne zone izdvojeno ukupno 10 miliona KM.
“Siguran sam da će ovo što radimo biti ispisano zlatnim slovima u povijesti Vlade ZDK”, rekao je Jelić.