Nogometna „A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine odlično je počela kvalifikacije za EURO 2024 i na Bilinom polju uvjerljivo savladala Island rezultatom 3:0 (2:0). „Zmajevi“ su odigrali sjajnih 90 minuta i brojna publika na stadionu, ali i ispred malih ekrana je mogla da uživa u igri izabranika Faruka Hadžibegića. „Zmajevi“ su odigrali odlično prvo poluvrijeme i stekli dva gola prednosti, mada je uz malo sportske sreće mogla i do uvjerljivijeg rezultata. Već u 5. minuti su imali dvije dobre prilike ali je u oba navrata golman Islanđana izašao kao pobjednik u duelima s Amirom Hadžiahmetovićem i Ermedinom Demirovićem. Ipak, Runar Runarsson je kapitulirao u 14. minutu. Nakon šuta Smaila Prevljaka, lopta je došla do Radeta Krunića koji sa 7-8 metara postiže vodeći pogodak. Nakon vodstva naši reprezentativci nastavljaju s napadima. Ofanzivna igra se isplatila ponovo u 40. minutu. Amar Dedić je sjajno prošao po desnoj strani i centrirao, Smail Prevljak šutira a Krunić natrčava na odbijenu loptu i postiže svoj drugi pogodak na utakmici. Tempo igre je pao u drugom poluvremenu, ali je u 63. minuti Dedić ponovno podigao publiku na noge. Povukao je loptu u sredinu s desne strane i preciznim udarcem s 20 metara postigao pogodak za konačnih 3:0.


Hibridni travnjak na Bilinom polju
Prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili od predstavnika NSBiH, travnjak Billinog polja bi uskoro trebao biti uređen. Iako se zenički stadion nije našao na spisku 12 onih na kojima su, ili već završeni ili su u toku, postavljeni najmoderniji hibridni travnjaci, rukovodstvo Saveza u želji da našim reprezentativcima pruži maksimalne uslove za igru, odlučilo je da se i u Zenici do naredne domaće kvalifikacione utakmice uredi teren.


Tri dana kasnije, potpuno drugačija slika „Zmajeva“ i poraz u Bratislavi od Slovačke rezultatom 2:0 (2:0). Loša igra u prvom poluvremenu i neshvatljive greške u odbrani su doprinijeli laganim golovima domaćina. Kvalifikacije za EURO u Njemačkoj 2024. godine se nastavljaju u junu, kad Bosna i Hercegovina gostuje u Portugalu (17. juni), a zatim dočekuje Luksemburg (20. juni).